www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Werken tussen de bijenorchissen

26 juni 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Het Staatsbosbeheerkantoor aan de Haven van Bommenede ligt op één van de mooiste plekken van Zeeland: direct aan de Grevelingen! Je moet dan ook niet gek opkijken als tijdens een vergadering iedereen opspringt omdat er een zeearend overvliegt, dat we een zeehond voorbij zien zwemmen of er komt een jagende bruine kiekendief langs. Maar ook om het gebouw is van alles te zien. Rondom de picknickbank groeien soorten die van humusarme grond houden waaronder de bijenorchis.

Groeiplaats

De bijenorchis (Ophrys apifera) was in Nederland tot 1990 zeldzaam en kwam vooral voor op de kalkgraslanden van Zuid-Limburg en in kleine aantallen in Zeeland. De laatste jaren komt de soort steeds vaker voor in het westen van Nederland en wordt de plant in Zeeland aangetroffen langs wegen, sloten, op dijken en industrieterreinen. Soms in grote aantallen.  In goede jaren bloeien tegenwoordig naar schatting 10.000 tot 15.000 bijenorchissen in Zeeland. En sinds een aantal jaar groeit hij ook bij ons kantoor, de soort kan namelijk goed tegen een beetje zoute spray.

In het vroege voorjaar laten de rozetten zich al goed zien. Om de groeiplaatsen te beschermen plaatsen we stokjes want later in het jaar zijn ze namelijk veel lastiger te zien en worden ze overgroeid door de andere vegetatie of mogelijk vertrapt. Dit jaar, door de vele regen, stonden ze er prachtig bij. Buiten vergaderen of even lunchen met zicht op de Grevelingen wordt nog mooier met bijenorchissen aan je voeten!

Buiten vergaderen of lunchen tussen de bijenorchissen. Foto: M. Lieman Staatsbosbeheer

Bij

De tekening op de lip van de bijenorchis lijkt wel wat op een vrolijke bij. De bloemen worden echter zelden bezocht door insecten, ze kunnen namelijk zichzelf bestuiven. Snel nadat de bloem is opengegaan, hangen de stuifmeelklompjes omlaag, zodat ze uiteindelijk op de stempel komen. Deze vorm van zelfbestuiving werkt effectief bij de bijenorchis.

Uitzicht over de Grevelingen bij ons kantoor. Foto: M. Lieman Staatsbosbeheer

Het aantal bloeiende planten varieert van jaar tot jaar: met name in een droog voorjaar komt een aanzienlijk deel niet tot bloei. Dit jaar moet een topjaar zijn voor de bijenorchis – niet alleen bij ons kantoor maar op veel plaatsen in de Zeeuwse Delta kwam je deze soort bloeiend en in grote aantallen tegen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog