www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Zeearend kuiken geringd op de Slikken van Flakkee

24 mei 2024 Boswachter Piet van Loon in Aan Zee

Zeearendkuiken op nest Slikken van Flakkee - foto: Werkgroep Zeearend Nederland

In vroegte van vrijdag 24 mei is het zeearendnest op de Slikken van Flakkee bezocht t.b.v. een ringactie voor wetenschappelijk onderzoek. Onder leiding van Werkgroep Zeearend Nederland en in samenwerking met Staatsbosbeheer is een gespecialiseerde klimmer naar het nest geklommen om het kuiken behoedzaam naar beneden te halen, waar ze geringd kon worden.

Eén kuiken

Voorafgaand aan de actie was het vermoeden twee kuikens te vinden op het nest. Echter bleek er maar één kuiken aanwezig te zijn. Het andere kuiken lag onder de boom in de begroeiing en was naar verwachting al enkele weken overleden. De oorzaak hiervan is niet te achterhalen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het kuiken wat naar beneden is gehaald was een prachtig vrouwtje die op basis van gewicht en grootte wordt geschat op ca. 30 dagen oud. Ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek voerde Werkgroep Zeearend Nederland allerlei metingen uit bij het te ringen kuiken. Zo werden onder andere de maten van poot, kop, snavel en het gewicht gedocumenteerd. Daarna is de vogel voorzien van een ring met herkenbare en af te lezen inscriptie WN81. Op deze manier kan de verspreiding van deze soort de komende jaren worden gemonitord. Lees hierover meer op de website van de werkgroep.

 

Verstoring

Het bezoek aan een nest is verstorend voor de aanwezige beesten. De volwassen zeearenden vlogen dan ook al alarmerend in de omgeving. Vanuit expertise van de werkgroep, analyse van het weer en observatie ter plekke wordt ingeschat of een bezoek veilig kan. Na het uiteindelijk kortstondige bezoek duurde het maar enkele ogenblikken voordat de volwassen vogels weer terug in de buurt waren.

Ring zeearend kuiken Slikken van Flakkee

 

Zelf beleven?

De zeearenden op de Slikken van Flakkee zijn vanaf de openbare weg te zien. Met een verrekijker, telescoop of camera kun je het nest mooi bekijken en hier de volwassen vogels op of bij in de buurt zien zitten. Met enige regelmaat geven de ‘vliegende deuren’ een heuse vliegshow wat er majestueus uit ziet! Over ca. 1,5 tot 2 maanden zal naar verwachting ook het kuiken de eerste vlieglessen gaan volgen.

reageren

geef een reactie

  • Peter Geene
    24 mei 2024 om 15:52

    leuk die ring voor de Zeearend op Flakkee: vanaf welke weg kan ik eens gaan kijken (zoals ze aanbevelen) ??
    groet uit Zeeland, Peter

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog