www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Van Boom tot Bos wandeling op Landgoed Broekhuizen

25 april 2024 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Op donderdag 25 april 2024 is de allereerste 'Van Boom tot Bos' wandelroute op Landgoed Broekhuizen geopend. Deze wandeling markeert het startpunt van een feestjaar voor Staatsbosbeheer, dat dit jaar 125 jaar bestaat. We zetten bomen en bos het hele jaar in de kijker. Met deze wandelingen kun je kennismaken met bijzondere verhalen over bomen en bos uit de streek. In totaal hebben de boswachters 28 speciale ‘Van Boom tot Bos’ wandelroutes in het hele land uitgezet.

Bomen en bossen verwonderen ons elke dag weer, dat kan ik volmondig beamen. En daar zijn veel verhalen over te vertellen. Waar kan dat beter dan buiten in onze mooie bossen. Daarom hebben we een Van Boom tot Bos wandeling uitgezet. Het thema van deze wandeling is ‘Dood hout doet leven’ en dat laat zich goed zien op Landgoed Broekhuizen. De valwind in 2021 die hier heeft huisgehouden, heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Veel bomen zijn omgewaaid en die laten we liggen. Deze bomen staan voor een explosie van nieuw leven. Denk aan de vele insecten, mossen en varens die hiervan profiteren. Je ziet ook dode bomen die nog rechtop staan, hiervan profiteren ook veel dieren zoals bijvoorbeeld spechten die er een thuis van maken. Maar ook zijn hier bomen te zien die aan het eind van hun levensfase zijn, die bieden we nog een oude dag om eervol de laatste adem uit te blazen.

Hoe werkt het?
Volg de blauwe wandelroute op Landgoed Broekhuizen. De “Van Boom tot Bos” route loopt hier parallel aan en is ca. 2,4 kilometer. Onderweg staan paaltjes met een QR-code. Scan deze code met je telefoon. Vanzelf komt dan een bosverhaal of een videobericht van mijn collega boswachter Bob in beeld. Achter enkele QR-codes zit een leuke opdracht voor kinderen (en volwassenen). Het beginpunt van de route is op de parkeerplaats ter hoogte van de splitsing Broekhuizerlaan – Middelweg in Leersum. Ik hoop dat je na deze wandeling vanuit een ander perspectief naar dit mooie parkbos kijkt.

Tweede Van Boom tot Bos wandeling
In juli 2024 opent collega Tineke Harlaar in westen van de provincie Utrecht een tweede wandelroute met weer een ander thema. Houd de website Jaar van het bos goed in de gaten voor deze wandeling en tal van activiteiten en verhalen die Staatsbosbeheer dit jaar over bomen en bos publiceert.

125 jaar Staatsbosbeheer
Toen ons land werd gekenmerkt door een tekort aan bos en een toename van zandverstuivingen werd Staatsbosbeheer op 21 juli 1899 opgericht. Vandaag de dag zijn we trots beheerder van deze fascinerende natuur die onze leefomgeving verrijkt. Een mooie reden om het bos een jaar lang in de kijker te zetten. Daarom is 2024 uitgeroepen tot Jaar van het bos. Een bos is het huis voor een enorme rijkdom aan leven waarmee we ons verbonden voelen. Generaties boswachters zijn ons al voorgegaan in het beschermen, uitbreiden en duurzaam benutten van een heel veelzijdig stuk Nederlands landschap.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog