www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

Stormschade Leersum: gebied afgesloten

23 juni 2021 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Op vrijdag 18 juni heeft de kracht van moeder natuur zich laten gelden in Leersum en omgeving. Een onverwachte valwind van korte duur heeft enorme schade veroorzaakt in het dorp en de omliggende natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug. Het is onvoorstelbaar, een ravage van deze omvang hebben we nog nooit meegemaakt in onze gebieden. Een aantal percelen is compleet tegen de vlakte gegaan. Het Lombokbos is zowat weggevaagd en monumentale bomen op Landgoed Broekhuizen zijn als luciferhoutjes geknapt. Ook de beheerwegen, parkeerplaatsen, wandel-, ruiter- fiets- en mountainbikepaden zijn op veel plekken beschadigd en bezaaid met takken en omgevallen bomen.

De weg naar herstel
Veiligheid staat voor Staatsbosbeheer voorop. We zijn samen met de door ons ingehuurde aannemers bezig om de onveilige situaties (bomen en takken die nog naar beneden kunnen komen) in kaart te brengen en te verhelpen. Het vrijmaken van de hoofd- en beheerwegen wordt eveneens aangepakt. Daarna gaan we gebiedsgewijs verder, te beginnen met Landgoed Broekhuizen en de Maarsbergseweg, de provinciale weg die langs onze werkschuur loopt. Zodra de situatie veilig is, paden hersteld en bezoekers de verdere opruimwerkzaamheden niet kunnen belemmeren worden deelgebieden weer vrijgegeven voor bezoekers. De verwachting is dat het maanden gaat duren totdat de zwaarst getroffen percelen weer te bezoeken zijn. Het Lombokbos mogelijk pas aan het eind van het jaar.

Actuele informatie
Er komen veel vragen binnen en het hartverwarmend aanbod van mensen die willen helpen. Het is in deze hectiek onmogelijk om hier persoonlijk een antwoord op te geven. Op www.staatsbosbeheer.nl/stormschadeleersum staat vanaf vandaag een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoorden. Deze webpagina wordt regelmatig geactualiseerd.

Mede namens mijn collega’s ben ik enorm dankbaar voor de hartverwarmende reacties, het fijne teamwerk tussen gemeente, politie, brandweer, collega terreinbeheerders, veiligheidsregio, RUD en boa’s. Bovenal wensen we alle getroffen inwoners uit Leersum en Maarsbergen veel sterkte toe.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog