www.boswachtersblog.nl/ Utrecht

25.000 Bomen voor het Lombokbos

9 december 2022 Boswachter Corien Koreman in Utrecht

Het Lombokbos krijgt een groene doorstart in het nieuwe jaar. Ruim 25.000 jonge bomen gaan vanaf 2 januari 2023 de grond in. Dit is het sluitstuk van het herstelwerk dat sinds de valwind in juni 2021 loopt.  Vandaag start het voorbereidend werk om in de periode januari tot medio maart 2023 de jonge bomen te kunnen planten. Ook worden inwoners uit het dorp Leersum in de gelegenheid gesteld om hieraan mee te doen.

Na de valwind op 18 juni 2021 is er veel gebeurd om het Lombokbos te herstellen. Zo is 75% van de omgewaaide en onveilige bomen geruimd en zijn de hoofdpaden hersteld en veiliggesteld voor bezoekers. Eind 2021 zijn er 1200 bomen en 160 laanbomen aangeplant. De laanbomen zijn voorzien van een kunststof waterzak dat hard nodig bleek te zijn afgelopen zomer. Na afloop van het plantwerk zullen de paden nog een laatste herstelwerk krijgen om weer helemaal op orde te zijn. Dankzij financiering van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Staatsbosbeheer al dit werk kunnen uitvoeren, inclusief de naastgelegen gebieden die enorme stormschade hebben opgelopen, zoals Landgoed Broekhuizen.

Werk in uitvoering
Het voorbereidend werk bestaat uit het verwijderen van ongewenste begroeiing zoals de Japanse duizendknoop en Amerikaanse vogelkers. Om de jonge bomen en struiken te beschermen tegen vraatschade door reeën worden er rasters geplaatst. Deze blijven staan totdat de bomen groot genoeg zijn. Naar verwachting is dit minimaal vijf jaar. Mits er hevige vorst is, gaan de nieuwe bomen vanaf 2 januari de grond in. Het zijn verschillende inheemse boom- en struiksoorten die zijn gekweekt in de genenbank van Staatsbosbeheer.  Het werk wordt uitgevoerd door een specialistische aannemer en uiteraard wordt eventuele schade aan de paden nadien hersteld.

Plantdag voor inwoners
Inwoners van Leersum zijn enorm betrokken bij het Lombokbos. Dat is eens te meer gebleken toen de valwind in Leersum en omgeving heeft huisgehouden. Voor hen organiseert de boswachter in februari 2023 een plantdag en daarmee kan men een blijvende bijdrage leveren aan het herstel van het Lombokbos. Wanneer dit plaats gaat vinden wordt volgend jaar bekend gemaakt via deze boswachtersblog en de informatiepaneeltjes bij diverse entrees van het Lombokbos. Abonneer je op dit blog en je krijgt de uitnodiging automatisch toegestuurd.

 

reageren

geef een reactie

 • Niels
  15 december 2022 om 11:51

  Ha Corien,

  Mooie plannen!

  Komen deze van kwekers (veredeld), of zijn het stekken /zaailingen van oude bomen elders (genenrijkdom)

  Was even benieuwd.

  Vriendelijke groet

  • Niels
   15 december 2022 om 11:54

   Ha Corien,

   Mooie plannen!

   Cool dat het uit de genenbank komt!

   Facebook liet eerst niet het hele artikel zien, mn vraag is dus al beantwoord.

   Vriendelijke groet

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog