www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

De natuur ontwaakt! Zo helaas ook de reuzenberenklauw

8 april 2024 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Overal waar je kijkt zie je de natuur wakker worden. De bomen krijgen hun verse groene bladeren en de vogels zingen elke ochtend uit volle borst hun liederen. 
In deze periode zien we ook vele planten weer opkomen. Van de madeliefjes en de paardenbloemen in het gras tot helaas ook de reuzenberenklauw. 

De reuzenberenklauw is een plant die wij in Almere allemaal wel kennen. Het sap van de reuzenberenklauw kan in combinatie met licht lelijke brandwonden op onze huid veroorzaken. Genoeg redenen om ver weg te blijven van deze plant. Maar ja, hij lijkt overal wel te staan.  

De reuzenberenklauw is een invasieve exoot. Het is dus een soort die hier door toedoen van de mens is terechtgekomen, zichzelf heel snel verspreidt en niet van nature in Nederland voorkomt. Anders dan de Japanse Duizendknoop die zich heel makkelijk verspreid met de wortels onder de grond, verspreidt de reuzenberenklauw zich met zaden.  Eén plant kan wel 20.000 zaden bevatten en elk zaadje heeft zoveel kiemkracht dat het zo’n 7 jaar in de grond kan blijven liggen voordat het ontkiemt.  

Hoe kom je er dan ooit vanaf hoor ik je denken? Nou, door de plant elk jaar uit te putten en dit erg lang vol te houden.  

 

Reuzenberenklauw als decoratie 

De reuzenberenklauw staat op de Europese ‘Unielijst’ van met schadelijke invasieve uitheemse soorten. In deze Europese wetgeving staat aangegeven dat het verboden is om de plant in je bezit te hebben, te verhandelen, te kweken, te transporteren of te importeren.  

Veel mensen nemen de opgedroogde bloemenschermen van de reuzenberenklauw mee om deze leuk in een vaasje thuis neer te zetten. Dit is dus verboden en niet zonder reden. Deze opgedroogde schermen zitten vol met zaden die alsnog kunnen ontkiemen. Je helpt de plant dus met de verspreiding. Het beste is om de plant gewoon te laten staan, ook wanneer deze helemaal op gedroogd lijkt. 

Bestrijding van de reuzenberenklauw 

Terreineigenaren zijn verplicht om de reuzenberenklauw te bestrijden. Dit is vastgelegd in de Europese wetgeving.  

In Almere houdt Staatsbosbeheer jaarlijks naast het gras de reuzenberenklauw zoveel mogelijk kort langs officiële recreatievoorzieningen, dit put op den duur de plant uit. Onder de officiële recreatievoorzieningen vallen onder andere de gemarkeerde wandelroutes en fietspaden. Alleen het maaien van deze voorzieningen vraagt al veel tijd van ons boswachtersteam.  Er zal dus niet gemaaid worden langs de zelfgemaakte paden of langs onze beheerpaden. Hier hebben wij als boswachtersteam onvoldoende financiële middelen voor. 

Op bepaalde plekken waar de plant als bosjes bij elkaar staat, willen we de grond gaan vrezen. Door de grond te vrezen snij je de wortels door waarna je de plant ook uitput. 

 

Bestrijding van de reuzenberenklauw met schapen 

Dit jaar zal er geen rondreizende schaapskudde meer zijn in het Almeerderhout. Helaas heeft Staatsbosbeheer ook hier onvoldoende financiële middelen voor, om de kudde weer opnieuw in te zetten. Schapen zijn gek op de berenklauw en eten de plant maar al te graag op. Het Kromslootpark wordt nog wel begraasd met schapen. Dit is een vaste kudde die hier het hele jaar door loopt.  

 

Hulp van onze buren 

Op steeds meer plekken krijgen we ook de hulp van bewonersgroepen die ons mee willen helpen met de bestrijding. Dit is ontzettend fijn, want we kunnen de hulp goed gebruiken!  

Wanneer de plant net opkomt steken zij de wortels kapot waardoor je hem uitput. Mocht de plant dan alsnog een knop gaan vormen voor de bloemen dan slaan zij deze eruit.  Door te voorkomen dat de plant bloemen krijgt zal de plant uiteindelijk ook geen zaden aanmaken. Hierdoor beperken we de verspreiding van de reuzenberenklauw.  Mocht de plant uiteindelijk alsnog bloemen vormen dan blijven we ervan af. Het risico dat je dan alsnog zaden per ongeluk meeneemt en daarmee de plant verspreid is te groot.  

Mocht je aan Staatsbosbeheergebieden in Almere wonen en graag met je buren ons willen helpen met de bestrijding van de reuzenberenklauw in onze terreinen? Dan horen wij dit graag! Wij zorgen ervoor dat jullie de benodigde materialen krijgen. De coördinator van de bewonersgroep kan contact opnemen met ons via boswachtersalmere@staatsbosbeheer.nl  

reageren

geef een reactie

 • Palmyra den Oudsten
  19 april 2024 om 08:21

  Mogen eigenaren van varkens of schapen , de nabijgelegen Berenklauwen laten begrazen? , onder bepaalde voorwaarden?

  • Boswachter Amy
   22 april 2024 om 10:54

   Hoi Palmyra,
   Helaas mag dit niet zomaar zonder toestemming van Staatsbosbeheer en geeft Staatsbosbeheer hier ook niet zomaar toestemming voor. Maar je mag altijd een mailtje sturen naar boswachtersalmere@staatsbosbeheer.nl wie weet ontstaat er wel een mooie samenwerking.

 • Frank van Schaik
  8 april 2024 om 14:51

  Leuke info weer van de nabije natuur en waarom bepaalde activiteiten daarin plaatsvinden voor een beter beheer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog