www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Bestrijding van Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw

8 juli 2024 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling
Japanse duizendknoop op Terschelling

Japanse duizendknoop op Terschelling

We zitten middenin het groeiseizoen en de duinen staan prachtig in bloei. Behalve de bloemen van bekende duinsoorten als zandblauwtje en biggenkruid, zijn op een aantal plekken ook planten te vinden die we liever kwijt dan rijk zijn. Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw zijn twee van die soorten die Staatsbosbeheer actief bestrijdt.

Invasieve exoten
Een soort die van nature niet in Nederland voorkomt en hier nu toch groeit heet een exoot. Sommige komen hier al lang voor en veroorzaken geen schade aan de inheemse flora en fauna, maar invasieve exoten overwoekeren inheemse plantensoorten en vormen zo ene bedreiging voor de natuur. Samen met collega’s en een zeer actieve groep vrijwilligers zijn we de laatste tijd druk bezig met het verwijderen van Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw.

Japanse duizendknoop
Zo’n 200 jaar geleden is de Japanse duizendknoop als sierplant ingevoerd in Europa. Sindsdien heeft hij zich verspreidt en overwoekert hij op veel plekken de inheemse planten. Op Terschelling komt hij op een aantal plekken voor in de duinen, vaak langs de rand van het duingebied. Het uitgraven van de wortels is een goede manier om de plant te bestrijden. Alle plantenresten voeren we daarna af met het grijs vuil, zodat we zeker weten dat de plant niet stiekem op een andere plek terechtkomt. Uit ieder takje dat blijft liggen kan namelijk een nieuwe plant groeien. Een paar groetere groeiplekken bij het Koreabos en Midsland aan Zee gaan we binnenkort machinaal afgraven, waarbij de grond volledig gezeefd gaat worden. We onderzoeken ook de mogelijkheid om op een plek varkens in te zetten die de plant met wortel en al opeten.

Reuzenberenklauw
Dit is het grote broertje van de inheemse gewone berenblauw. Zoals de naam al zegt wordt de reuzenberenklauw een stuk groter. Hij kan grote oppervlaktes innemen en daarbij alle andere planten verdringen. Het sap uit de stengels veroorzaakt blaren. Als beheermaatregel knippen we de bloemen uit de plant (voordat ze het zaad laten vallen) of steken we de wortels uit met een speciale grondboor. Een grote groeiplek bij de reddingbootvallei is op deze manier al bijna helemaal verdwenen.

Vrijwilligersgroep
De bestrijding van deze soorten kost erg veel tijd en is ook arbeidsintensief. Er moet zorgvuldig gewerkt worden om te voorkomen dat we de planten niet per ongeluk verspreiden en we moeten plekken jaren achtereen beheren. Met een financiële bijdrage van de provincie Fryslân is daarom dit voorjaar een werkgroep opgericht met enthousiaste vrijwilligers.

Samenwerking
Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, gemeente Terschelling en de provincie Fryslân hebben een gezamenlijke aanpak van exoten op Terschelling. Het gaat hierbij niet alleen om de twee genoemde soorten, maar ook om cotoneaster/dwergmispel, appelbes en Japanse rimpelroos. Daarnaast vindt er al jaren ene intensieve bestrijding van watercrassula plaats in de duinvalleien.

Wil je ook vrijwilliger worden of heb je één van deze soorten gevonden in de duinen, meldt dit dan bij Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

 • Jan Karstens
  15 juli 2024 om 12:16

  En nu maar hopen dat dit geen “ mission impossible “ is zoals met de bestrijding van de watercrasula op het eiland 😭

 • Astrid
  14 juli 2024 om 13:41

  Ze moeten stoppen met gebruik van de stelen van de 1000knoop in de bloemisterij! Worden met karren vol geïmporteerd!

 • Anneke
  11 juli 2024 om 02:54

  Vooral de bereklauw, verschrikkelijk, elk jaar zie je meer. Waarom doen ze daar niets aan.

 • HDB
  10 juli 2024 om 15:34

  Hopeloze strijd. Wat is trouwens inheems, exoten? Vroeger werd zelfs gesproken van allochtone bomen en planten. Ze zijn er, laat ze met rust!

  • Henk
   10 juli 2024 om 15:40

   Deze plant doet te veel schade om met rust te laten. Met akkervarkens zijn ze goed te bestrijden overigens. Die graven ook de wortels uit.

 • Gerard
  9 juli 2024 om 11:21

  Zeer goed wat jullie doen in de strijd tegen de Japanse duizendknoop. Jammer dat rijkswaterstaat daar anders over denkt. Bij de aanleg van de N302 langs Harderwijk heb ik gemeld dat daar ook de Japanse duizendknoop opdook. Ik kreeg een mailtje dat het geen prioriteit had en meegenomen werd in de normale maaibeurten. Nu staat het er vol mee. Jammer, gemiste kans.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog