www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Bescherming strandbroeders, gekooide bontbekplevieren

7 juli 2021 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Het beschermen van de broedvogels op het strand is belangrijke en jaarlijks terugkerende klus op Terschelling. Dit jaar hebben we de bescherming van bontbekplevieren op sommige plekken anders aangepakt dan voorheen, namelijk met broedkooien. Die geven dubbel bescherming: tegen eierrovers én tegen mensen. Bontbekplevieren en andere strandbroeders hebben namelijk veel behoefte aan rust, het strand van Terschelling is één van de weinige stranden in Nederland waar ze daarom nog een geschikte broedplek vinden.

Goede resultaten

Het is bijna te vergelijken met het zoeken naar een speld in een hooiberg. Bontbekplevieren zijn zo klein en hun nest is zo goed gecamoufleerd dat je goed je best moet doen om een broedgeval te vinden op het brede strand van Terschelling, helemaal wanneer het nest zich ergens tussen lage duintjes bevindt. Gelukkig hebben wij een ervaren kracht die dat werk voor ons doet. Oud-collega en nu vrijwilliger Jan Ellens houdt de strandbroeders goed in de gaten heeft tot nu toe al nesten gevonden van bontbekplevieren (10), scholeksters (26), dwergsterns(70+) en, best bijzonder op het strand: 2 paar kleine plevieren. Die laatste soort broedt vooral in vrij kale natte duinvalleien. Blijkbaar komen sommige stukken strand waar veel duinvorming is hier nu ook voor in aanmerking.

Gekooide bontbekken

Bontbekplevieren broeden niet in groepen maar alleen. Je vindt ze op Terschelling op het hele strand, vanaf de Noordsvaarder tot op de Boschplaat. Om de rust voor deze vogels te verzekeren hebben we dit jaar voor het eerst kooien geplaatst over de nesten. Aan de ene kant ter bescherming tegen rovers, maar ook om van veraf aan wandelaars te kunnen laten zien dat er echt wat broedt. Op ruime afstand van het nest plaatsen we daarnaast ook informatieborden en een draad. De vogels vinden het prima, twee minuten nadat de kooi over het nest werd gezet zat moeders (of vaders) alweer op de eieren. Zeker rondom strandovergangen is deze methode echt een toegevoegde waarde. Bij Midsland aan Zee zat er paartje namelijk vlak naast de overgang, uiteindelijk lopen daar nu drie jongen op het strand. In totaal zijn er nu tien broedparen vastgesteld waarvan het nest geslaagd is.

Broedende dwergstern op de Koffieboonplaat

Koffieboonplaat

Een belangrijk broedgebied voor strandbroeders is de uiterste oostpunt van het eiland, de Koffieboonplaat. Hoewel het er aan het begin van het seizoen slecht uit zag kunnen we nu zeggen dat juist erg veel broedt. Precies op de plek waar de huifkarroute vanaf het wad liep leken de vogels te gaan broeden. De huifkarren van Terpstra rijden nu een iets andere route waardoor er nu zeker 65 paar dwergsterns, 13 kluten, 12 scholeksters, één paar bontbekplevier en een paar scholeksters op de Koffieboonplaat zijn gaan zitten. De eerste jongen zijn al geboren!

Noordsvaarder

Op de Noordsvaarder viel het aantal broedgevallen de laatste jaren tegen. Daarom is besloten niet op voorhand een broedgebied af te sluiten en geen vogelwachterspost te plaatsen. Gaandeweg het seizoen zijn er toch een aantal dwergsterns en bontbekplevieren gaan zitten. Bij de bontbekken is een kooi geplaatst (er liepen sporen van fietsen op enkele centimeters langs het nest….). Zowel de dwergsterns als de bontbekken hebben op dit moment jongen.

Film over strandbroeders

Filmmaker Hans den Hartog heeft samen met collega Wanda Bakker en vrijwilliger Jacoba Meuldijk- de Graaf een film gemaakt over de strandbroeders op Terschelling. Check hem hier.

reageren

geef een reactie

 • Daan
  1 februari 2023 om 16:59

  Wat een mooie beelden van de strandplevieren! Wat een eiland toch!!

 • Johannes wiersma
  27 september 2021 om 18:24

  Genoten van de zoetwaterplassen in West Terschelling. De wilde paarden en koeien die vrijelijk het fietspad overstaken. De duinvalleien die fris groen en veelsoortig oogden. Het was een genot om zoveel moois te zien. Ook de polder en langs het wad. Geweldig.

 • Hans den Hartog
  7 juli 2021 om 13:12

  Prachtig nieuws Joeri! en goed plan om broedkooien te plaatsen.
  Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat einde van het seizoen!

 • Janneke van der Kolm
  7 juli 2021 om 12:11

  Wat een ontzettend bemoedigend bericht, Ik zou zeggen ga zo door en fijn dat jullie zo je best doen voor deze prachtige vogel (tjes )

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog