www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Extra Corona maatregelen in de natuur

2 juli 2020 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Met een oppervlak van bijna 20000 voetvelden is er in de natuur van Terschelling ruimte genoeg om een veilige afstand tot elkaar te houden. Toch zijn er plekken waar veel mensen komen waar Staatsbosbeheer in overleg met de gemeente Terschelling en andere partijen op het eiland toch extra maatregelen heeft genomen. Om mensen te beschermen, maar ook om de natuur te beschermen. Hierbij een overzichtje van wat Staatsbosbeheer extra doet in deze tijd.

1,5 meter afstand op de fiets

Kom je anderen tegen op een wandelpad dan kan je gemakkelijk uitwijken om elkaar de ruimte te geven bij het passeren. Op de fiets is dat een stuk lastiger. We zien dat mensen door een beperkter aanbod van bijvoorbeeld excursies meer zelf op pad gaan, de fietspaden zijn daardoor minstens zo druk als in andere jaren rond deze tijd. Samen met de gemeente hebben we daarom bij alle fietspaden informatieborden opgehangen met de oproep bij het passeren zoveel mogelijk aan de kant te gaan. Blijf niet naast elkaar fietsen wanneer andere fietsers voorbij komen, maar fiets achter elkaar. Houd hier ook rekening mee bij het inhalen.

Afgesloten fietspaden

De meeste fietspaden op het eiland zijn breed genoeg om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden bij het passeren. Het fietspad door het Donkere bos is dit echter niet. Daarom hebben we sinds gisteren dit fietspad afgesloten voor fietsers, totdat de 1,5 meter regel weer wordt ingetrokken.

Uitzichtpunten

Andere smalle routes waar uitwijken moeilijk is zijn de trappen naar de verschillende uitzichtpunten. Ook hier hebben we bordjes geplaatst met de oproep om elkaar de ruimte te geven. Komt iemand je tegemoet op de trap? Wacht dan even op de tussenliggende brede stukken totdat diegene je gepasseerd is en loop dan pas verder. De trappen zijn met 1 meter namelijk echt te smal.

Picknickbanken

Meer mensen die zelf op pad gaan betekent ook meer mensen in de natuur. Staatsbosbeheer verwacht dat er dit jaar meer mensen op eigen gelegenheid ergens gaan zitten picknicken of uitrusten, zeker langs de fietspaden. Daarom hebben we op aantrekkelijke plekken 12 extra picknickbanken geplaatst en daarnaast op nog een aantal plekken dikke boomstammen neergelegd om op te zitten. Een extra service voor mensen, maar ook voor de natuur. We hopen hiermee namelijk te voorkomen dat kwetsbare stukken worden platgelopen of vogels worden verstoord.

reageren

geef een reactie

 • Luuk
  24 augustus 2020 om 13:14

  De nieuwe picknicktafels (met babyzitje!!!) zijn super. Ideaal om even te stoppen langs een van de mooie paden op het eiland.

 • Laura
  4 juli 2020 om 14:44

  Bedankt voor de picknicktafel in het bos. Wij hebben er gister heerlijk van genoten.

 • helena
  4 juli 2020 om 13:34

  Een onzinnige maatregel, onnodig en zonde van het geld. Bovendien is het virus weg! Ook nogal dictatoriaal.

  • Irene
   5 juli 2020 om 01:05

   Het Corona virus is niet weg en gaat ook niet meer weg, het is alleen in Nederland op dit moment onder controle. Of het fietspad afsluiten zinvol is, kan ik niet beoordelen. Wel een mooi fietspad, maar er zijn er gelukkkig nog genoeg.

 • Marco vissers
  3 juli 2020 om 14:38

  Dit is een zeer betuttelende maatregel. Klinklare onzin. Een fietspad afsluiten,ik heb er 2 weken geleden nog regelmatig gefietst. Niet echt druk. En bordjes plaatsen: Zonde van het materiaal. Mensen kunnen zelf wel bepalen. Eigen verantwoordelijkheid. Dit valt wat mij betreft onder onnodige bemoeienis van de overheid

  • rita legerstee
   4 juli 2020 om 10:57

   Prima. vooral de picknick tafels.

  • Tessa
   9 januari 2023 om 12:53

   Precies Marco! De reinste kolder!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog