www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Minder borden in de natuur door nieuwe borden

19 maart 2020 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De Corona-maatregelen hebben ook invloed op het werk van een boswachter, maar gelukkig niet zo erg als op andere beroepen. Wij werken deze weken vooral buiten of thuis en het kantoor is gesloten. Een klus buiten is om de hoeveelheid borden en de noodzaak ervan eens goed tegen het licht te houden. Onlangs (voor de Corona uitbraak) zijn we hier al mee begonnen, door juist een nieuw bord te plaatsen bij de Badweg Oosterend. Uiteindelijk komen er daardoor minder borden te staan.

‘Entreeborden’ 

Het bord bij Oosterend is een voorbeeld van een zogenaamd ‘entreebord’ zoals we die op meer plekken op het eiland willen plaatsen bij de ingangen van het natuurgebied. Op dit bord staat een kaart van het gebied en de gedragsregels voor alle gebruikers. De gedachte is dat we hiermee de overige regelgevende bordjes langs de Badweg overbodig maken, je komt nu immers aan het begin van het gebied al alle regels tegen. In totaal hebben we daardoor een stuk of tien borden op kunnen ruimen. De komende tijd moeten we kijken of de nieuwe situatie duidelijk genoeg is. Wanneer er bijvoorbeeld toch ineens meer mensen met loslopende honden gezien worden moeten we de situatie aanpassen.

Samenvoegen

Op plekken waar een parkeerplaats is bij de ingang van het natuurgebied maken we een ‘entreebord XXL’. Niet dubbel zo hoog of breed, maar met meer informatie. Bij ons kantoor aan de Longway komt ook informatie over de wandelroutes op de achterkant van het bord te staan. Hierdoor gaat het aantal borden op deze plek van 2 naar één. Bij de parkeerplaats aan het begin van de Boschplaat komt een variant waarbij we vier borden in een vierkant aan elkaar bevestigen. Hierop komt informatie over broedvogels, de geschiedenis van het gebied, gedragsregels, een kaart en de mogelijkheden waarop je de Boschplaat kan bezoeken (check ook de resultaten van de Echt Terschelling enquête over informatiepanelen in 2017). Op dit moment staan er op deze plek 2 grote borden, dat wordt dus één ‘zuil’ maar wel met meer informatie. Andere plekken waar ook een entreebord komt zijn de o.a. Badweg Hoorn, Noordsvaarder en Helmeduinfietspad. Wat ik zelf een mooi detail vind is de karakteristieke vogelsoort voor het gebied bovenaan het bord. Bij Oosterend hebben we hier de bruine kiekendief gekozen.

Gedragsregels in drie talen aan het begin van het gebied, daardoor kunnen andere borden weg.

Opruimen

Het voorjaar is ook de periode van de grote schoonmaak. Met dat idee kijken we de komende tijd ook naar alle palen, borden, informatiepanelen etc. op Terschelling. Is een informatiepaneel nog actueel? Is deze nog nodig? Zo niet, dan gaat ‘ie weg. Waar eerder informatieborden ook midden in een gebied stonden, kiezen we er nu voor om ze alleen bij de ingang van het gebied te plaatsen. Het blijkt namelijk dat mensen zich midden in de natuur storen aan dit soort menselijke invloeden. Alleen bij werkzaamheden zetten we wel tijdelijk informatiebordjes.

De ‘oogst’ van de Badweg Oosterend, in totaal 10 regelgevende borden en nog wat extra’s.
reageren

geef een reactie

 • Peter
  11 augustus 2020 om 14:22

  Ik vind het positief dat de bescherming van de broedgebieden veel beter is dan vroeger. Maar ik zou op de borden graag een weblink willen hebben waar je kan zien wanneer het broedgebied ten oosten van de derde slenk open is, op zijn minst een indicatie wanneer het de afgelopen jaren open was. Wij liepen graag het rondje wierschuur – derde slenk – paal 24 en terug. Nu heb ik geen flauw idee of ik op 1 augustus het rondje al weer kan lopen.

 • Hans Haan
  1 mei 2020 om 21:23

  Hallo boswachters,
  In navolging van de anwb paddenstoelen die verkocht zijn, zou het wel fijn zijn om de informatiepanelen die nu weggegooid worden te doen toekomen aan mensen die het wel erg leuk zouden vinden om die thuis in de tuin te zetten.
  Wij zouden dat zeer wel op prijs stellen om hiervoor in aanmerking te komen.

  Met vriendelijke groeten,
  Hans en Ineke Haan,
  Eenrum.

  • W.Schaeffer
   19 juli 2020 om 13:13

   Handig al die borden zo compact, het zou ook fijn zijn om zo’n bord plus KAART , op deze blog te zetten, zodat we thuis al kunnen zien waar alles(NV de dieren in West aan Zee) is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog