www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Dag 2023, Hallo 2024

13 december 2023 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
water in de duinen 2023

Veel water in de duinvalleien

Het is prettig dat je van tevoren niet weet wat zo'n nieuw jaar allemaal met zich mee brengt.
Althans, dat vind ik.
Uiteraard hebben we een werkplanning, een educatieplanning, een communicatieplanning, een planning voor natuurkampeerterrein De Lange Paal en niet te vergeten projecten.
Maar soms lopen planningen anders.

Gezondheid boven alles

We zeggen het zo vaak tegen elkaar; gezondheid, geluk en plezier zijn zo belangrijk. Daar kan je niet 24 uur per dag bij stil staan, maar zo nu en dan word je met je neus op de feiten gedrukt hè?

Onze collega Pieter Schaper kwam met een akelig bericht terug van zijn reis naar Alaska afgelopen voorjaar. Een ernstige ziekte heeft hem getroffen en hij moest begin december een zware operatie ondergaan. Op moment van schrijven komt hij bij van een pittige operatie. Als je hem een kaartje wilt sturen kan dat via Dennenlaan 4, 8899 BM Vlieland. (Postzegel niet nodig voor Vlielanders als de kaart hier even in de bus gedaan wordt). Wij zorgen dat het dan bij hem komt natuurlijk.

Pieter Schaper
Pieter Schaper in volle concentratie bezig met het bewerken van een boom.

Goed nieuws was er ook

In juni kwam Miriam Kikstra-Verwoerd ons team versterken. In de eerste plaats om mee te werken op het natuurkampeerterrein De Lange Paal. Naadloos schoof ze in ons team en haar rol op De Lange Paal. Yoram Olde Riekerink kreeg een vaste aanstelling, zo ook Annemieke op ’t Hof. Diverse stagelopers kwamen voorbij en leerling Christa Vorentjes vond ook snel haar weg op Vlieland en ook Max Burgerhout kan de rest van dit schooljaar bij ons zijn. Mooie nieuwe aanwinsten en versterking voor ons team en de natuur van Vlieland.

Er gebeurde weer veel in de natuur van Vlieland

Van konijnen uit Rotterdam, tot enorme machines in het duin. Maar ook een flinke uitbreiding van onze geitenkudde. Je hebt het hier allemaal kunnen lezen. Zeer binnenkort wordt ons jaaroverzicht 2023 weer huis aan huis bezorgd op Vlieland. Er komt een stapeltje te liggen bij de VVV en komende zomer op kantoortje van De Lange Paal. Maar ook digitaal zijn wij helemaal van deze tijd natuurlijk; Hier is ons jaaroverzicht 2023 te bekijken.

En oh, wat viel er veel regen. Wij kunnen ons niet herinneren dat we ooit zoveel water in de duinen en bossen zagen. Is dat slecht voor de natuur? Welnee, de natuur kan heel veel hebben en het is in ieder geval goed voor de zoetwaterbel onder ons eiland. Over een dikke 30 jaar kunnen onze (klein)kinderen daar weer van drinken en douchen. Kan Staatsbosbeheer daar wat aan doen? Nee, als het water tot op het maaiveld staat zijn er geen maatregelen te nemen. De sluizen die er zijn (alleen aan de Westkant van het eiland) staan open hoor 😉

Namens team Staatsbosbeheer Vlieland wensen we jullie fijne dagen, met veel licht, hoop en een heleboel geluk.

En laat 2024 maar komen.

 

reageren

geef een reactie

 • Hoedemaker
  27 december 2023 om 10:49

  Konijnen uitzetten mooi gedaan. Werkzaamheden Kikkerbult intressant. Maar het water hoogte beleid, daar word ik niet blij van. Iemand die een fiets op Vlieland huurt ook niet. Overal water en wegen en paden afgesloten. Schade aan sportveld en de woningen daar. “Water niets aan te doen ” is m.i. flauwekul. Als er water tussen Franeker en Harlingen staat worden wegen ook weer begaanbaar gemaakt. De wegbeheerder gaat haar verantwoordelijkheid niet aan. Afsluiten is kennelijk de enige optie. Sloten zijn niet dieper gemaakt alleen de bermen gemaaid. Sluisjes zijn pas laat opengezet.
  Ook het Wetterskip Fryslan blijft voor de woongebieden in gebreke.

 • Noor
  15 december 2023 om 14:26

  Leuk geschreven en informatief blog. En ook een prachtig jaaroverzicht.
  Gezellige feestdagen en een heel gelukkig en positief verlopend 2024!

 • Ria
  14 december 2023 om 10:20

  Hallo mensen,

  Een toepasselijke tekst, m.n. voor deze en de komende tijd, van Bette Westera kwam ik tegen:

  NIET DOEN

  DOE IN VREDESNAAM
  NIETS IN GODSNAAM

  DOE IN GODSNAAM
  ALLES IN VREDESNAAM.

  Heb genoeglijke feestdagen, Ria

 • jan knot
  14 december 2023 om 07:28

  Vorig jaar waren we voor het laatst op Vlie, want mijn vrouw heeft teveel lichamelijke beperkingen. We hebben geprobeerd met de strandmobiel naar de vloedlijn te komen, maar door de diepe sporen van de Vliehors expres was dat niet te doen. Zouden jullie nog eens willen kijken naar een betere oplossing voor mensen die slecht tot zeer slecht ter been zijn? zo’n 25 keer mochten we van “ons” eiland genieten en de prachtige natuur. Succes met het verdere onderhoud en behoud. jan knot

 • Loes
  13 december 2023 om 18:15

  Waarom willen jullie zandverstuiving bevorderen op het eiland?

 • Loes
  13 december 2023 om 18:02

  Och arme Pieter, wat erg. Heel veel suuk6 met het herstel!

  Loes

 • Cobie van Ooijen-Boesveld
  13 december 2023 om 14:39

  Voor jullie een fijn stuk 2023 en voor het komende jaar veel fijne gebeurtenissen voor ieder van jullie en voor de natuur op Vlieland…………. warme groet……….Cobie en Jack van Ooijen………….Nijmegen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog