www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Geiten ‘los’ op het Vuurboetsduin; hond(en) aan de lijn

28 mei 2024 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
geit met gps kastje

Nederlandse landgeit met zenderkastje om de nek.

Hoe houden we het Vuurboetsduin een ‘open duin’?
Met tijdelijk ‘loslopende’ geiten is het plan. Lees onderstaand blog.

Vuurboetsduin moet wel duin blijven

Al jaren zijn we bezig om het duinkarakter van dit machtige duin te behouden. Als we niets zouden doen, dan wordt de vuurtoren totaal ingesloten door bomen. Het jaarlijks kerstbomen zagen met de Vlielander jeugd en bevolking doen we al jaren tegen de zuidhelling aan. De reacties van Vlielanders zijn wisselend. Het ligt maar net aan welke generatie je spreekt. De alleroudsten zeggen vaak “ja zo ken ik het duun”, een wat jongere generatie vindt het soms minder fraai dat we bomen zagen.

Op het Vuurboetsduin groeit bijzondere duinvegetatie. De bekendste is misschien wel rendiermos, als je op je knieën gaat zal je nog vele andere mossen, maar ook grassoorten ontdekken. Vooral op de zuidhellingen komen zandhagedissen voor. Die liggen graag te zonnen en leggen eieren in open stukjes zand. Ook vanwege deze bijzondere soorten willen we het duin openhouden.

kaal Vuurboetsduin
Luchtopname van lang geleden (coll. Dirk Bruin)

Werkzaamheden winter 2024

In de afgelopen wintermaanden zijn onze collega’s van beheer druk bezig geweest om de zuidhelling weer vrij te maken van jonge bomen. Naast de jonge dennen groeiden er ook lijsterbessen, vogelkers en hulst. Met een lier en een stuk zeil waar de bomen en grote struiken op werden gelegd achter de tractor, werd alles afgevoerd en uiteindelijk tot houtsnippers verwerkt. Op deze manier werd er spoorvorming voorkomen. Het enige doel was: weer een open duin maken en behouden.

Plan (draadloze) begrazing

Nu is het zaak om die zuidhelling ook min of meer open te houden. Als we het nu weer laten gaan staan er binnen een paar jaar weer volop bomen en struiken. Vervolgbeheer is dus noodzakelijk en hiervoor gaan we onze Nederlandse landgeiten gebruiken. Ze kunnen de vegetatie mooi opeten, maar zorgen met hun poten ook dat er kleine stukjes open zand blijven voor de zandhagedis. Zo lang als nodig zullen er geiten lopen met een halsband met kastje om. Ze begrazen dus ogenschijnlijk zonder raster er omheen. Ze lopen dan in een virtueel/draadloos raster. We schreven er al eerder over in ons blog ‘Geiten los bij de Kikkerbult’. Na een paar jaar draadloze begrazing kunnen we zeggen, dat dit een succes is. De geiten eten de begroeiing goed weg. De GPS-kastjes en het systeem werken goed, geen storingen of gekkigheid en er hebben zich voor zover wij weten geen nare incidenten voor gedaan met loslopende honden.

luchtfoto
In het blauwe vlak gaan de geiten lopen

We realiseren ons, dat we dit nu gaan doen vlak bij het dorp en in een stuk duin waar normaal de honden (onder appèl) los mogen zijn. In de maanden dat we de geiten daar laten lopen zullen we dan ook de hondeneigenaren dringend verzoeken om op die locatie de hond aan te lijnen. Het is een verzoek en geen verplichting. Dit zal gaan over ca. 200 meter, daarna kunnen de honden gewoon weer los (onder appèl). Naast de huis-aan-huis informatie via de Geitenbode editie nr 5, zullen we dit met informatieborden langs de toegangswegen duidelijk maken en bij de VVV en in de Vlie-trine communiceren.

We snappen dat dit een aanpassing vraagt, die wellicht niet iedereen fijn zal vinden, maar we doen het echt niet zomaar. We hopen dat er toch naar gehandeld wordt. Je wilt natuurlijk niet dat je hond achter de geiten aan gaat rennen of nog erger. Nogmaals; het is een dringend verzoek om vervelende situaties te voorkomen.

Wat, waar, wanneer

Een aantal Nederlandse landgeiten zullen in het gebied lopen wat ingetekend is op de kaart. Dit is dan ingevoerd in het GPS-systeem. Als de geiten dichtbij komen gaat er een piepsignaal. De geiten zijn getraind en weten dat ze niet verder moeten lopen. Als ze dat wel doen dan krijgen ze een elektrisch schokje (die overigens vele malen lichter is dan van een regulier raster). Mocht er wel een hond achter een geit aan zitten, dan kan de geit altijd het gebied uitvluchten en later weer terug, zonder schok.

Van alle afgegeven geluiden, schokken en ontsnappingen komt er direct een melding in de app die onze vee-verzorgers hebben. We kunnen dus precies zien hoe vaak dit eventueel voorkomt.

In principe zullen de geiten er in eerste instantie van mei tot het najaar lopen.

 

Vragen of opmerkingen?

Mocht je vragen, opmerkingen, een mening hierover met ons willen delen laat dat dan weten. Een mail naar vlieland@staatsbosbeheer.nl of bellen naar 0562 – 45 1304 of op werkdagen rond 10.00 uur naar de Dennenlaan 4 komen. Meestal is de deur dan open en kunnen we het er over hebben.

 

reageren

geef een reactie

  • Ingrid
    6 juni 2024 om 16:53

    Fijn dat het project positief verloopt. Nu hopen dat de hondenbezitters hun hond in bedwang kunnen houden.

  • riamathijs@gmail.com
    29 mei 2024 om 14:35

    Een grote verrassing voor mij, kreeg als cadeau voor mijn verjaardag van mijn kinderen een weekend op Vlieland, dus ik kan gaan genieten van het een en ander!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog