www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Over bomen lieren, gratis houtsnippers en loslopende geiten

24 januari 2024 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
no fence geiten op Afloop

Let op! Overstekende geiten (foto Bertwin Bergman)

Het nieuwe jaar is helemaal op gang en onze werkzaamheden gaan natuurlijk gewoon door. De grote duinherstel projecten in de Meeuwenduinen en Kooisplek Noord zijn (bijna) afgerond, alle hoeven van onze 59 Nederlandse landgeiten zijn weer geknipt en collega's Bertwin, Diederik en Yoram hebben met succes een pittige zaagcursus gevolgd. In dit blog nieuws over werkzaamheden op de Zuidhelling van het Vuurboetsduin, gratis houtsnippers die binnenkort te krijgen zijn en overstekende geiten.

Dennen zagen en lieren op het Vuurboetsduin

Iedereen kan zien dat de Zuidhelling van ons hoogste duin weer helemaal dicht groeit met dennen. Om het bijzondere duinkarakter van het Vuurboetsduin te behouden zullen we daar dennen omzagen en vervolgens met een flinke lier uit het terrein halen. Zo blijft het als hoogste duin van het Waddengebied weer zichtbaar. Open duin levert bovendien weer mooie duinplanten en bijzondere (korst)mossen op.

Wie heeft belang bij gratis houtsnippers?

De gezaagde dennen gaan in een grote chippermachine, deze houtsnippers worden op het eiland verwerkt. Vaak krijgen we de vraag “hebben jullie nog wat houtsnippers?” Als je hier belangstelling voor hebt, mail dan even met vlieland@staatsbosbeheer.nl wij laten je dan weten wanneer en waar je met je emmer, kruiwagen of aanhanger langs kunt komen. En dat is dus gratis. (Dat is toch weer erg aardig van ons al, zeg ik het zelf).

Loslopende geiten op de Afloop

Als je komende tijd een rondje fietst of loopt via De Lange Paal en de Afloop kan het zo maar zijn dat je overstekende geiten tegenkomt. (De Afloop is het 3e schelpenpad als je via de Postweg het dorp uit rijdt.) Daar hebben we een virtueel (onzichtbaar) raster uitgezet. Zie ook dit blog met uitleg hierover. Het onzichtbare raster loopt dus over de Afloop. Vandaar dat er nu 15 geiten met een halsband met kastje zomaar over het fietspad kunnen lopen. Dat noemen we nou een leuke beleving. De bedoeling is natuurlijk dat ze het duin daar open houden. Als het weer wat drukker met badgasten wordt dan laten we de kudde weer in duinvalleien lopen waar geen fietspad doorheen gaat.

Dringend verzoek ze niet te voeren, want waar brood zit, kan geen gras en ander voer zitten.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog