www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Wat doet collega Vincent in de West?

23 september 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Onze collega Vincent is al weken lang vroeg op pad met de tractor en de panda maaimachine; vaak tegen de schemer komt hij weer richting dorp. Hij is bezig om vergraste duinvalleien kort te maaien. Het maaisel wordt afgevoerd en over werkpaden gestrooid.

duinvalleien maaien 2014 (5)

Waarom? In de eerste plaats om te kijken of we de blauwe kiekendief weer terug kunnen krijgen op Vlieland. Afgelopen jaren hadden we nog een paartje blauwe kiekendieven die een paar jongen wisten groot te brengen. Deze roofvogel houdt van kale duinvalleien, zo kan hij o.a.  goed muizen vangen. Ook konijnen hebben baat bij kort gemaaide duinvalleien. In hoog gras en verruigt gebied kom je geen duinkonijn tegen. Als er weer wat meer konijnen in het duin komen hebben daar de bergeenden en de tapuiten weer profijt van; deze vogels broeden het liefst in een verlaten konijnenhol.

 

maaien duinvalleien 2014 (3)

Je kunt het overal op Vlieland zien; de duinen verruigen en vergrassen, de echte duinplanten verdwijnen op die manier en dan  verbossen de duinen zelfs. Dan wordt het landschap een beetje saai. Aangezien we hier leven van de zeer gewaardeerde badgasten is het belangrijk dat de Vlielander natuur aantrekkelijk blijft, afwisseling van landschap is wat we graag willen laten zien.

duinvalleien maaien 2014 (7)

Onze wollige ‘collega’s’, de Schotse hooglanders, Soay schapen en Hollandse landgeiten  doen altijd goed werk. En nu is onze collega Vincent Kikstra dus druk met het maaien van valleien waar de tractor goed kan komen. De winterwei achter Bomenland is afgelopen jaren aangepakt door de paarden van Vlieland. Zij hebben goed werk verricht en nu alles in bloei heeft gestaan is het tijd voor de maaimachine.

maaien duinvalleien 2014 (9)

Het zal volgend jaar weer een mooi stuk duin opleveren. Nu moeten we alleen de aanwezige konijnen nog even laten  weten dat het goed toeven is in de West;-)

reageren

geef een reactie

  • Oene
    24 september 2014 om 16:10

    Mooi dat jullie dat werk mogen doen,kiekendief en konijn vinden dit fijn,rijmt,groeten Oene.

  • Wat doet collega Vincent in de West?
    23 september 2014 om 18:36

    […] Waarom? In de eerste plaats om te kijken of we de blauwe kiekendief weer terug kunnen krijgen op Vlieland. Afgelopen jaren hadden we nog een paartje blauwe kiekendieven die een paar jongen wisten groot te brengen. Deze roofvogel houdt van kale duinvalleien, zo kan hij o.a. goed muizen vangen. Ook konijnen hebben baat bij kort gemaaide duinvalleien. …Lees meer […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog