www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Ondertussen op Vlieland; even bijpraten.

28 juli 2020 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
ms Friesland

De oude ms Friesland vaart nog steeds. ( foto Piet Marsman)

Omdat er vaste gasten en lezers van dit blog dit jaar niet (kunnen) komen even een kort bericht over hoe het hier nu gaat en wat nieuwtjes.
Vlieland zit vol met badgasten, veel vaste gasten, maar ook veel nieuwe gasten. Die laatste omdat de vakantie in het buitenland niet door kon gaan vanwege de covid-19 situatie.
Op de boot zijn mondkapjes verplicht (openbaar vervoer), maar zodra men op de veerdam staat gaan de mondkapjes al rap af. Want...

…”Hier is geen corona”, hoor ik regelmatig.

Op heel Vlieland gelden de corona maatregelen, dus anderhalve meter afstand houden en vaak je handen wassen en ontsmetten. Tot op het moment, dat ik dit schrijf is hier gelukkig nog niemand positief getest. Dat wil niet zeggen dat het hier nu niet is, of komt.

Fietsen en wandelen.

De ‘anderhalve meter afstand’ geldt ook hier en wat is er dan beter om er op uit te gaan om Vlieland te (her)ontdekken. We zien dat er volop genoten wordt, maar ook het recreatieafval neemt deze maanden enorm toe. Waaronder mondkapjes en veel tissues en toiletpapier met de daarbij behorende bult menselijke drollen. Ik vraag me af wat iemand bezielt om echt midden op een wandelroute je behoefte te doen. Het zij zo en als we er melding van krijgen ruimen we het op. Maar er zijn leukere werkzaamheden.

Nieuwe kudde geiten gearriveerd.

Vorig jaar waren we genoodzaakt om de kudde van 13 geiten af te voren naar de wal, omdat ze het gezelschap van mensen leuker vonden, dan de bomen en struiken kaal vreten in de duinvalleien. Ze braken iedere keer uit en toen ze op het terras van het Posthuys te vinden waren, was de maat vol. We hebben deskundigen gevraagd, op welke manier we een kudde nieuwe geiten weer in een duinvallei konden gaan houden. We hebben enkele maatregelen genomen en onze collega, vee-verzorger Amanda Lijnema ging op zoek naar een nieuwe kudde.

Deze werd in 2 gedeelten gevonden en zodoende arriveerden er  afgelopen maandag 22 Nederlandse land-geiten op Vlieland. We kiezen voor dit ras, omdat ze tegen weer en wind kunnen en het zijn perfecte ‘slopers’ van boompjes en struiken. Op die manier houden we duinvalleien open.

De kudde loopt nu op 2 locaties in een tijdelijk raster (onder stroom). Uitdrukkelijk verzoek de beesten NIET te voeren. Immers, als je er brood en groente in stopt, kan daar geen berkenblad en andere struikachtige meer bij. We controleren ze zeer regelmatig en zorgen dat ze voldoende drinkwater hebben.

nieuwe geiten juli 2020
6 van de kudde van 22 nieuwe Nederlandse land geiten. ( foto Amanda Lijnema)

En hoe gaat het op kampeerterrein De Lange Paal?

We hebben heel wat maatregelen genomen en voorzieningen getroffen, zodat onze gasten van een mooie en veilige vakantie kunnen genieten. Dat wordt gezien, dat wordt zeer gewaardeerd en de gasten houden zich er vooralsnog prima aan. Het virus verspreidt zich immers niet, dat doen wij, als we niet de juiste afstand tot elkaar nemen en op de goede manier handen ontsmetten.

Ieder seizoen zijn onze gasten blij als ze weer hun tent bij ons op kunnen zetten, maar dit seizoen merken Frederiek en ik dat men nu extra blij is. Dat zorgt voor een hele fijne sfeer met elkaar.

Mochten er nu lezers zijn, die overwegen naar Vlieland te komen om bij ons te kamperen, dat kan alleen met een reservering van minstens 5 nachten. Reserveren is mogelijk vanaf ongeveer 21 augustus via www.logerenbijdeboswachter.nl . Op de bonnefooi komen is echt geen optie.

De Lange Paal
Genieten op kampeerterrein De Lange Paal

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • P&M
  30 augustus 2020 om 15:12

  Over 2 weken zijn wij weer op de Lange Paal, Vlieland. We kijken er naar uit en zijn ook benieuwd naar de nieuwe geiten. Ze zijn dan vast al goed gewend. Tot binnenkort!

  • ankebruin
   31 augustus 2020 om 10:39

   Hoi Pim en Marja,

   Leuk dat jullie weer komen, de geiten zijn al lekker thuis op Vlieland en ze doen goed werk.
   Graag tot dan,

   Anke

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   31 augustus 2020 om 10:39

   Hoi Pim en Marja,

   Leuk dat jullie weer komen, de geiten zijn al lekker thuis op Vlieland en ze doen goed werk.
   Graag tot dan,

   Anke

 • Mark
  16 augustus 2020 om 11:48

  Net thuis van een weer een heerlijke tijd op Vlieland. Het is altijd weer een blijde verrassing wat je gaat zien..in de duinen..het strand..de bossen..de natuur is nooit een dag het hetzelfde..zo mooi! Tot snel weer ziens Vlieland!

 • Tine Akker
  1 augustus 2020 om 14:25

  Goed geschreven. Stay safe. En die nieuwe gasten kunnen beter vakantie houden in eigen tuin. Als ze dan wat verliezen kunnen ze het terug vinden en opruimen. Vlieland is prachtig, houden zo!!!!!!

 • Berend J Hazenberg
  30 juli 2020 om 14:30

  Mooi verhaal, goed geschreven. Jammer dat de (nieuwe) gasten van alles verliezen… 🙂

 • Janty
  30 juli 2020 om 11:29

  Duidelijk verhaal! Heb het goed en stay safe!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog