www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Hebben jullie die zielige grijs/bruine meeuwen al gezien en gehoord?

2 augustus 2022 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Gaat deze het redden?

typische bedelhouding van een eerste jaars meeuw

Hebben jullie die zielige grijs/bruine meeuwen al gezien en gehoord? Die meeuwen zijn dit jaar uit de eieren gekomen en van voer voorzien door de ouders tot eind juli ongeveer. Vanaf dat moment moeten de jongen op eigen kracht hun eigen voer zien te verzamelen. Niet meer bedelen bij de ouders, maar zelf aan de slag om magen te vullen. Vooral de jongen die als laatste uit de eieren zijn gekomen, moeten hun energie stoppen in eten zoeken. Als ze blijven bedelen, dan gaan ze het niet redden. Ja, natuur kan hard zijn. Elk jaar rond deze tijd is het weer zover.

Hartverscheurende geluiden zijn nu te horen

Waar je nu ook komt op Vlieland, ze zijn overal te zien en te horen. Klagelijk piepend achter ouders aan vliegend. Op de grond  zie je ze zielig met de kop gestrekt naar de ouder(s) bedelen om voer. Het heeft geen zin, de ouders voeren niet meer. Laatst zag ik nog een volwassen meeuw een krab neersmijten voor een jong. Het leek alsof de vogel wilde zeggen: “en nu ga je het zelf doen”, vervolgens vloog de volwassen zilvermeeuw weg.

Zielig?

Het is best een zielig gezicht, als de meeuwenouders hun jongen niet meer voeren. Ze verhongeren uiteindelijk en worden weer opgenomen in de natuur. Ze zijn in omvang best al groot, maar wegen haast niets meer. De ouders zijn zeer consequent; ze leveren geen voer meer. Hier is duidelijk sprake van de ‘overleving van de sterksten’, daarmee blijft de soort ook sterk en daar zijn alle beesten mee geholpen. Immers, als 1 meeuwenpaar per jaar 1 jong weet groot te brengen, blijft de soort bestaan en alleen de sterksten overleven.

Wat te doen met deze verzwakte meeuwen?

Helaas kunnen we op dit moment niets doen, ook in verband met de vogelgriep die ook op Vlieland is. De instructie van de Friese veiligheidsregio is: raak de vogels niet aan. Niet elke jonge dode meeuw zal vogelgriep hebben, er is immers sprake van hongerdood. Een meeuw is echter wel een alleseter en zou ook besmet kunnen zijn met vogelgriep. Vandaar dat we niets kunnen doen.

Als je een dode vogel ziet kan dit gemeld worden bij het Friese milieu alarmnummer 058 212 2422. Daar komen op dit moment alle meldingen binnen van vogels die mogelijk vogelgriep hebben.

 

reageren

geef een reactie

 • Ylene
  7 augustus 2022 om 23:19

  We hebben vandaag zo ongelofelijk veel dode meeuwen gezien met name volwassenen maar ook aantal jongere meeuwen . Op het strand zag je er er zo 25 liggen , tijdens de fietstocht door duinen echt tientallen . Hoe zou dat te verklaren zijn ?

  • Boswachter Annemieke op 't Hof
   9 augustus 2022 om 12:42

   Dat kunnen we natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar we denken een combinatie. Zwakke jonge meeuwen, die het niet redden (zoals collega Anke al aangeeft in het blogbericht) en vogelgriep.

 • Angelique Bouwman
  31 augustus 2020 om 20:41

  vandaag een jonge steltloper van de straat gehaald. Hij lag midden op een drukke T-splitsing richting de veerboot.
  We hadden het zielige beestje naar de dierenarts in Den Burg gebracht. Later gebeld maar de dierenarts heeft de jonge steltloper in laten slapen. Echt zielig. Ik had meer willen doen.

 • Theuna
  25 augustus 2020 om 13:35

  Ja idd, een heel zielig geluid…..ook is (was) de natuur hard een paar weken geleden op camping Stortemelk. Daar loopt deze zomer een rode kater rond en is op zoek naar voedsel. Wordt natuurlijk ook aangehaald door verschillende kampeerders, dus hij/zij wordt een beetje tam. Maar het beestje heeft ook enkele fazantenkuikens opgegeten onder t doordringende geluid van moeder fazant…….dit was echt zielig……en hard……..maar ja idd…….de natuur is soms keihard.
  Ik zeg: vang die kat en zet m aan vaste wal….

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   25 augustus 2020 om 13:59

   Hallo Theuna,

   Dank voor je reactie. Ik neem aan, dat de medewerkers van Stortemelk op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de kater?
   Een (ver)wilde(rde) kat is te vangen, maar zal zich niet thuis voelen in een huis.
   Laat je me nog even weten of staf Stortemelk op de hoogte is?

   Groet,

   Anke Bruin.

  • Hetty
   25 augustus 2020 om 19:00

   De kat is niet verwilderd. Komt elke dag thuis. Hij is gewoon met voer gekocht door gasten verwend. Meerdere keren aangegeven geen katten te voeren. Maar de meeste vinden hem zo leuk. Ik wil hem graag weer thuis hebben

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   26 augustus 2020 om 15:57

   Hoi Hetty,

   Dank voor je reactie en goed om te horen dat hij/zij een goed thuis heeft.
   Binnenkort zal jullie kat dan wel weer volledig thuis op de Vliehorst zijn.

   Groet,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog