www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Kom jij de nieuwe wildernis wandelroute beleven?

11 april 2024 Lysander van Oossanen in Drents-Friese Wold

In het Drents-Friese Wold is een nieuwe wandelroute bij Oude Willem feestelijk geopend; de Tilgrupvallei. Deze avontuurlijke route kent een echte wildernisbeleving en gaat onder andere langs de Tilgrup. Een groep betrokkenen, waaronder omwonenden, en partners betraden de route als eerste.

Door deze route van zo’n 6 km met rode pictogrammen vanaf camping Hoeve aan de Weg te volgen, wandelt men over slingerende smalle paadjes langs diverse bossen en open terreinen. Onderweg zijn er diverse spannende doorkijkjes. Plankenpaden zijn gemaakt om het beekje met droge voeten te kunnen oversteken. Creatieve overstapjes laten je over omgevallen bomen stappen. Deze onderdelen zorgen ervoor dat het, zeker ook voor kinderen, een mooie uitdagende route is. Een wandeling zoals je die niet op veel andere plekken vindt!

1 van de overstapjes die je tegenkomt op de route. foto: L. van Oossanen

Toegankelijkheid blijft

In het Drents-Friese Wold wordt hard gewerkt aan een rustigere kern. Bewegwijzerde routes worden meer naar de randen van het gebied verplaatst, zodat er een zone ontstaat waar natuur meer de ruimte krijgt. Het gebied blijft wel toegankelijk voor wandelaars, maar zal rustiger worden omdat er geen vaste routes meer lopen. Zo nemen de natuurwaarden toe en is er voor de gebruiker een hogere belevingswaarde.

Bankje wordt geplaatst tijdens opening. foto: L. van Oossanen

Rustmoment

Tijdens de openingshandeling is onder toeziend oog van o.a. het Recreatieschap en van wethouder Henk Doeven van de gemeente Westerveld een bankje op de route geplaatst. Een plek waar men tijdens de wandeling kan genieten van een rustmoment en de mooie natuur om zich heen nog meer in zich op kan nemen. Een ander bankje die je onderweg tegenkomt op de route is een zelfgemaakt bankje door de collega’s. Hier zit een plaatje op van ‘Julians plekje’.

Julian Otten heeft in 2023 een heel project vanuit zijn studie bij ons gedaan. Hier heeft hij alle wandelroutes onder de loep genomen en bekeken hoe ze bijdragen aan de wildernisbeleving. Deze route heeft hij dan ook bedacht samen met collega Liesbeth en dat verdiende een eigen plekje op deze route. Ondertussen is Julian afgestudeerd en heeft hij een welverdiende baan bij WMD drinkwater als specialist terreinbeheer. Heb jij ook zin in een stage? Op werkenbijstaatsbosbeheer.nl staan geregeld stageplekken bij Staatsbosbeheer.

 

Julian Otten op zijn ‘plekje’ foto: C. Wijntjes

 

Kom de natuur beleven

Met de opening van deze route vervallen de Ganzenpoel- en Hoekenbrinkwandeling. Dit waren de laatste te verplaatsen routes binnen het project Stille Kern. Zo heeft Staatsbosbeheer samen met verschillende gebiedspartners een stuk beleid uitgevoerd wat al geruime tijd op de planning stond van het beheer en inrichtingsplan van het Nationaal Park. In dit project is zoveel als mogelijk opgetrokken met omwonenden en gebruikers uit de omgeving.

We nodigen iedereen uit om deze of één van de andere (nieuwe) routes te gaan beleven. Mede door het afronden van het wandelnetwerk, dat ook onlangs werd gevierd tijdens het wandelcongres, en de ontwikkeling van de ommetjes rond Diever zijn er veel nieuwe routes te ontdekken.

Het prachtige frisse groen, de bloesem, het gezang van de vogels en het heerlijke zonnetje die zich gelukkig steeds meer laat zien, nodigt nog meer uit er lekker op uit te trekken in de natuur.

foto: L. van Oossanen

PS: Houd dit blog in de gaten, want eind april krijgt deze route een speciaal tintje in het kader van 125 jaar Staatsbosbeheer.  Langs deze route wordt dan het verhaal van Boom tot Bos verteld!

reageren

geef een reactie

 • Jers
  18 mei 2024 om 08:46

  Zijn honden aangelijnd toegestaan?

 • Ellen
  17 april 2024 om 11:50

  Een prachtige route, net gewandeld. Maar wij hadden strava aan en kwamen vanaf de Parkeerplaats maar op 5,5 km, die 7 km klopt dus niet.

  • A.Offerein
   20 april 2024 om 19:55

   Bij ons klopt hij wel , ongeveer 7km. Fantastische route!

  • A.Offerein
   20 april 2024 om 19:57

   Bij ons klopt hij wel , ongeveer 7km. Fantastische route! 18 april.

  • Johanna
   21 april 2024 om 14:36

   Mogen er ook honden?

  • Johan
   22 april 2024 om 10:19

   Wij hebben de route gisteren gelopen, viel ons tegen en was ook maar 5,5 km.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog