www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Het succes van ”Het Schitterende Bos”

4 november 2023 Lysander van Oossanen in Drents-Friese Wold

Foto: M. Vroom

Als Staatsbosbeheer genieten we nog na van het succes.
“Wat tof dat Staatsbosbeheer hieraan meewerkt”,
“Magisch, ontroerend, educatief, vermakelijk. Ik heb genoten!”
“Wat een prachtige samenwerking”.
Zomaar wat kleine voorbeelden uit de vele positieve reacties die we veel hebben gehoord en gelezen tijdens onze aanwezigheid bij “Het Schitterende Bos ”

Het hele traject hiernaar toe heeft me ook weer op een andere manier naar de natuur leren kijken. De natuur ervaren vanuit een andere bril.
Wat als de natuur zelf aan het woord is? Wat zouden de bewoners van het bos dan zeggen?
Wat als de Bosuil zichzelf zou voorstellen als één van de hoofdrolspelers uit 'Het Schitterende Bos'

Zo’n twee weken lang is er samen met Roestvrij theater een unieke audiovisuele wandeling aangeboden in het donker. Bijna 3000 mensen hebben het verhaal van het Drents-Friese Wold op een bijzondere manier kunnen ervaren. De nieuwsgierige bezoekers werden met koptelefoons in kleine groepjes onder leiding van een gids het bos in gestuurd. Educatieve verhalen vol humor werden verteld door het bos zelf waarbij subtiele lichtobjecten deze verhaallijnen onderweg ondersteunden. Bij de start- (en finish)locatie waren wij als Staatsbosbeheer iedere avond aanwezig om vragen te beantwoorden en meer te vertellen over ons werk en de ‘personages uit het bos’. Een hele fijne manier om in gesprek te zijn en de mensen nader kennis te laten maken met Staatsbosbeheer.

Gesprekken en gezelligheid in de tent bij ‘Het Schitterende Bos’ Foto: M. Rink

Ik heb veel plezier gehaald uit de samenwerking en genoot (en geniet nog steeds) van de vele mooie reacties die zijn ontvangen in het gastenboek, op de sociale media en live op de locatie zelf. De echte beloning en waardering voelde ik toen ik de vaak wat gespannen bezoekers bij de start, helemaal blij, ontspannen en soms zelfs ontroerd weer mocht ontvangen bij terugkomst. Fantastisch!

Nu zit het er weer op en wat ben ik trots op wat we als team Drents-Friese Wold samen met Roestvrij theater hebben neergezet. Het succes en de beleving smaakte naar meer. Het kan dus maar zo zijn dat wij volgend jaar opnieuw de deuren zullen openen van ‘Het Schitterende Bos’.

De natuur door een andere bril zien

Ik schreef eerder al over het plezier dat ik beleef aan het in contact zijn met andere mensen. Dat maakt mijn functie als boswachter leuk, uitdagend en afwisselend. Daarnaast laat het mij het bos door andere ogen bekijken en ontdek soms zo een compleet nieuwe wereld.

Als ik door het Drents-Friese Wold loop, bekijk ik het door mijn eigen ‘bril’ en zie en ervaar het bos op mijn eigen manier. Ik zie hoe de bomen nu weer veranderen in de herfsttinten en hoor de ganzen overvliegen op zoek naar meer warme gebieden waar zij de winter doorbrengen. Keer op keer laat ik mij verwonderen door de schoonheid en de kracht van de natuur en geniet van al dat ik om mij heen zie.

Wel besef ik mij dat iedereen door een eigen bril naar het bos kijkt. De één vindt dat het bos er rommelig uitziet wanneer omgevallen bomen blijven liggen. Anderen genieten van deze wilde natuur en vinden het mooi dat paddenstoelen en insecten hier van profiteren. De één wil een overzichtelijk bos met brede paden, een ander gaat graag op avontuur en zoekt de smalle olifantenpaadjes op met om elk hoekje een nieuwe verrassing.

In deze aflevering van ROEG! op RTV Drenthe leg ik nog eens uit hoe het zit met die spannende paadjes en de wildernis in het Drents-Friese Wold. Kijk vooral ook de aanvullende vlog van Loes van der Laan met behind the scenes beelden.

Wat voor mij vanzelfsprekend is, kan nieuwe informatie voor anderen zijn. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Ik beleef veel plezier aan het delen van kennis met jong en oud. Door in contact te zijn met anderen raak ik vaak geïnspireerd en het daagt mij uit soms op een andere manier te kijken. Als ik met scholen op pad ga geniet ik van de rijke fantasie en de meest fantastische ideeën die kinderen hebben. De meest simpele objecten zoals een stok kunnen de meest wonderlijke dingen worden. Tijdens wandelafspraken krijg ik soms vragen of theorieën die mijn zicht verbreden en mijn kennis doet uitbreiden. Hele waardevolle ontmoetingen die mijzelf (en in mijn functie) verder helpen.

Kan het bos de boswachter nog verrassen?

In voorbereiding op ‘Het Schitterende Bos’ ben ik een aantal keer met Leander Breen en Dorien Folkers (de scriptschrijvers) op pad geweest. Zoekend naar een mooie en passende route en kennis delend over al wat hier groeit, bloeit en leeft in het Drents-Friese Wold. Zij raakten merkbaar enthousiast en geïnspireerd door mijn verhalen. Andersom genoot ik van hun kijk en de mogelijkheden en verhalen die zij zien. Die kijk op de natuur vanuit hun vakgebied deed mij weer verrassen en liet mij door een andere bril naar het bos kijken.

En zo ontstond bij mij het idee de personages uit ‘Het Schitterende Bos’ eens verder uit te denken. Wat zijn hun karakters nu eigenlijk? Waar doen ze mij aan denken? Wat zouden ze zeggen als ze zichzelf zouden voorstellen? Dit heeft geresulteerd in twaalf profielschetsen van de hoofdrolspelers uit ‘Het Schitterende Bos’.

Met veel plezier heb ik met deze bril gekeken naar het bos en haar bewoners en vond het leuk ze op deze manier nog meer tot leven te laten komen. Omdat niet iedereen de personages uit ‘Het Schitterende Bos’ heeft kunnen ontmoeten of niet genoeg tijd heeft gehad om alle profielen te kunnen lezen, deel ik hieronder het profiel van de bosuil. Mochten jullie enthousiast zijn en/of nieuwsgierig zijn naar de andere personages, laat het hieronder dan graag weten. Wie weet neem ik dan de komende tijd meer profielen mee in mijn blogs. Veel leesplezier!

De bosuil speelde een hoofdrol in ‘Het Schitterende Bos’ Foto: M. Havenga

Joehoe nachtelijke avonturiers en vogelliefhebbers!

Ik ben de (eigen)wijze en sierlijke bosuil en ik ben hier om jullie wat inzicht te geven in mijn charmante en mysterieuze vogelpersoonlijkheid. Ik ben zeg maar de Doutzen Kroes onder de uilen met mijn elegante verenkleed en doordringende ogen. Ze zeggen wel dat de ogen de spiegels van de ziel zijn. De mijne reflecteren de rust en wijsheid van de nacht. Toch ben ik als een James Bond wanneer de duisternis valt, sluipend en met precisie en finesse jacht makend op prooien. Geen muis is veilig voor mijn scherpe klauwen en scherpe gehoor. 

Ik ben een romantische ziel die op zoek gaat naar de perfecte partner om een gezin mee te stichten. We maken samen nesten die zo gezellig zijn dat zelfs de vogels bekend van de webcams in ‘Beleef de lente’ er jaloers op zijn.

Wist je trouwens dat ik een pro ben in het recyclen van eten? Ja, ik ben als de ‘groene chef’ van het bos: niets gaat verloren. Ik eet niet alleen het vlees, maar slik ook botten en veren in, die later als braakballen worden uitgespuugd. Dat is mijn eigen manier van opruimen. Boswachters laten kinderen vaak mijn braakballen uitpluizen, om te zien welke muizen er leven in het bos. Waarschijnlijk vinden ze het zelf een te vies klusje…

Mijn roep is als het hebben van mijn eigen podcast. Het klinkt als een symfonie van geluiden die het bos in de nacht vult. Het is mijn manier om een praatje te maken met mijn buren ook al ben ik soms een beetje verlegen.

Dus, de volgende keer dat je een nachtelijke wandeling maakt en een glimp van de uil probeert op te vangen, onthoud dan dat ik niet alleen een vogel ben, maar ook een meester van de nacht. Een wijze gids met een knipoog, met een geheimzinnige glimlach. Blijf vliegen op de vleugels van de nacht lieve avonturiers!

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog