www.boswachtersblog.nl/ Drents-Friese Wold

Liefde voor en in de natuur mét een speciale Valentijnswandeling

9 februari 2024 Lysander van Oossanen in Drents-Friese Wold

Zwanen worden ook wel gebruikt als symbool voor de liefde.

‘Love is in the air, everywhere I look around. Love is in the air, every sight and every sound.’ John Paul Young zong deze zinnen al in de jaren ’70 en ik hoor het door mijn hoofd gaan terwijl ik loop door het prachtige Drents-Friese Wold. Wat is dat toch iets moois, liefde! De stilte om mij heen wordt onderbroken door het gezang van vogels die met mij genieten van de zonnestralen die vallen tussen de eindeloos strekkende boomstammen om mij heen.

De melodieuze zang van de merel valt mij in het bijzonder op. Een geluid dat bijna iedereen wel aanspreekt. Niet voor niets is het geluid van een verliefde merel al vaker uitgeroepen tot de mooiste melodie uit de natuur bij de ‘Vroege Vogels’ Natuurgeluiden Top 40. De tweede maand van het jaar is aangebroken en dat betekent dat 14 februari, de dag van de liefde, weer voor de deur staat. En waar mooier dan in de natuur kan je deze dag doorbrengen met iemand die je leuk vindt. Ben jij klaar voor een Valentijnswandeling?

Ik ben verliefd

Liefde en natuur liggen wat mij betreft dicht bij elkaar. Ik ben verliefd op de natuur. De liefde die ik voel voor de natuur is uiteraard een andere liefde dan die ik voel voor mijn vrouw en kinderen. Toch voel ik een sterke innige band die ik niet zomaar kan loslaten. Wellicht ben ik wel boswachter geworden om die liefde door te geven aan anderen.

Heel graag neem ik jong en oud mee op pad om ze de schoonheid van de natuur te laten zien, om mijn kennis te delen en anderen te laten verwonderen door de natuurpracht om hun heen. Dit doe ik bijvoorbeeld met scholen, vanuit het Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha, één op één met samenwerkingspartners en met ROEG! Van RTV Drenthe.

‘Parlement van Vogels’

Rond 1380 schreef Geoffrey Chaucer het ‘Parliament of Fowls’ waarin de Natuur een ‘parlement van vogels’ bijeen laat komen om op Valentijnsdag hun levenspartner te kiezen. Er wordt gezegd dat dit gedicht, met maar liefst 700 versregels, de eerst bekende verwijzing bevat naar het vieren van Valentijnsdag waar het draait om liefde en romantiek. Daarnaast is het een verwijzing naar de terugkeer van het voorjaar en het begin van de verschillende liefdesrituelen van een groot aantal soorten.

Vijfhonderd jaar na dit gedicht werden de eerste grove dennen geplant in Appelscha: het begin van het Drents-Friese Wold. Sinds 2008 mag ik mijn steentje bijdragen aan dit natuurgebied en nog steeds groeit mijn liefde voor het Wold. Ik ben benieuwd hoe het is als we duizend jaar na het gedicht zijn. Hoe het hier zich heeft ontwikkeld, wie er dan met zijn geliefden in dolen, stilstaand bij de kleinste details, genietend van de geluiden, maar ook de stilte om hun heen.

Het Drents-Friese Wold kent een grote variëteit aan natuur. Foto M.Rink

Liefde in de natuur

Soms lijk je maar weinig liefde in de natuur te vinden. Voortplanting is veelal het doel en passie en romantiek is daarbij niet nodig. Meer dan eens is hier een strijd aan voorafgegaan, soms op leven en dood, om het vrouwelijk schoon voor zich te winnen. Maar goed dat we dat als mensen, op die ene knokpartij op het schoolplein of in de bar daargelaten, wel wat afgeleerd zijn.

Een zwanenkoppel is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld van liefde in de natuur en wordt ook wel vaak als symbool voor de liefde gebruikt. Hoe een koppel zwanen innig romantisch met elkaar knuffelen en dansen ziet er liefdevol uit. De halzen krullen om elkaar heen en vormen soms zelfs een hartje. Dat de zwanen als monogaamkoppel samen het leven delen maakt het nog meer menselijker. Monogamie lijkt soms toch iets speciaals voor ons als mens.

Love birds

Vogels laten graag van zich horen en zingen de mooiste melodieuze liederen vanaf de hoogste takken. Wanneer het tijd is om op zoek te gaan naar een partner worden de veren nog wat extra gepoetst. De kleuren worden nog intenser en meer helder dan ze al waren, klaar voor de hofmakerij. Vooral de mannen doen hun uiterste best om indruk te maken.

Er is één soort in het bijzonder waar ik bewondering voor heb en dat is het winterkoninkje. Heb jij het gevoel dat jij erg je best hebt moeten doen om jouw partner te veroveren? Hier werken de mannetjes zich pas écht in het zweet. Figuurlijk dan, want vogels hebben geen zweetklieren. Het winterkoninkje staat erom bekend dat hij een vrouwtje weet te veroveren door meerdere nesten te maken. Hij kiest de mooiste plekjes uit, maakt de meest prachtige nestjes en dan gaat hij zingen.

Zijn versie van ‘you are so beautiful’ ‘at last’ of wellicht al een uitdagende ‘let’s get it on’? Een vrouwtje meldt zich en als een echte makelaar laat hij de 5 à 6 verschillende huisjes zien die hij met de grootste verve heeft gemaakt. Zo haalt hij alles uit de kast om haar te verleiden. Het woord is aan het vrouwtje, zij mag hét nestje uitkiezen. Zit er wat voor haar gading bij, dan wordt dat hun plekje. En de andere nestjes? Die zijn compleet voor niets gemaakt..

Daar kunnen de verliefde mensenstelletjes alleen maar van dromen op dit moment met deze overspannen huizenmarkt. Voor hun is het een grote uitdaging om samen ergens een nestje te vinden, laat staan te bouwen. Ik ben blij dat ik samen met mijn vrouw ons droomnest al heb gevonden en nog elke dag geniet van de prachtige plek waar wij met onze jongens mogen wonen.

Deze duiven hebben hun eigen liefdesnestje gemaakt.

Love is all around

In de natuur is altijd wel iets om van te houden. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme, een eigen verleidingsspel vol tactieken om ons in te palmen. Een prachtige zonsopkomst die weerkaatst in het rijp van een vorstige nacht in de winter. Het prachtige lichtzachte groen in het voorjaar waarin alles weer tot leven lijkt te komen. Uitbundige warmte met overal nieuw leven ervaar je het sterkst in de zomer. Maar de grootste metamorfose treffen we aan in de herfst waar de natuur zich kleed met prachtige kleuren en waar paddenstoelen de grond uitschieten als…paddenstoelen. Kleine verrassingen die de natuur ons geeft, iedere dag opnieuw. De natuur is zo mooi! Of je het nou bewondert vanuit een luchtballon voor het grotere plaatje of liggend op je buik voor de allerkleinste details. Te vaak gaan we eraan voorbij en staan bij al dat moois net te weinig stil.

Stil staan doen we wellicht over het algemeen te weinig. In deze tijd waar alles zo snel gaat en er volop afleiding is vergeten we wellicht te vaak om dankbaar te zijn voor wat we hebben. Of om tegen onze dierbaren te zeggen dat we trots op ze zijn, van ze houden. Het is zo normaal dat zij er zijn, maar net als in de natuur kan alles plotsklaps veranderen. Als een weersomslag of een seizoenverandering die een blad laat vallen. Het is wat mij betreft juist belangrijk om te blijven kijken naar de mooie dingen. Wees lief voor elkaar en geniet samen van de mooie momenten.

Wie neem jij mee voor de Valentijnswandeling in de natuur? Foto: Sjoerd Bracke

Valentijnswandeling

Om het samenzijn in de natuur te stimuleren, introduceer ik hierbij de Valentijnswandeling. Speciaal voor jou en jouw Valentijn. Hoe het werkt? Je leest het hier. Ook zijn hier tips te vinden voor de meest uiteenlopende wandelroutes in Nederland. Let erop dat mogelijk nog niet alle routes weer volledig toegankelijk zijn. Met deze Valentijnswandeling hoop ik dat zowel de kennis van en liefde voor elkaar als wel voor de natuur zal groeien. En mocht het de 14e nou niet passen, weet dat het niet op die ene dag aan hoeft te komen. Dit jaar hebben we maar liefst 366 dagen om aandacht te geven aan elkaar. Kies een mooi moment uit en geniet!

PS: Mocht je voor of na de wandeling jouw partner willen verrassen met nóg een originele activiteit? Kom dan tussen 10:00 en 15:00 uur naar Elsloo voor de Valentijnsoogstdag Aekingerzand en oogst diverse soorten berk, lijsterbes en/of grove den. Daar zal ik ook een ode brengen en de liefde verklaren aan de natuur.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog