www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Ulvenhoutse bos verdient ieders aandacht

25 mei 2022 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

In West-Brabant ligt één van de oudste bossen van Nederland: Het Ulvenhoutse bos. Het is niet groot maar wel heel bijzonder. Het heeft daarom het predikaat Natura2000. Het van oorsprong vochtige bos is bekend om de rijke flora: witte rapunzel, slanke sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid, knikkend nagelkruid, éénbes om een paar soorten te noemen.

Het gebied heeft het net als andere Natura2000 gebieden echter moeilijk. Verdroging en stikstofneerslag zetten het gebied al jaren onder druk. Samen met partners werkt Staatsbosbeheer al jaren aan het behoud en herstel van het bos.

Europese Natura2000-dag

Zaterdag 21 mei was het Europese Natura 2000-dag. Deze dag is uitgeroepen om meer bekendheid en betrokkenheid te creëren bij de regelgeving en het belang van natuurbescherming. Ter gelegenheid van deze dag maakten mijn collega boswachter Patrick Raats een wandeling met gedeputeerde Hagar Roijackers van Provincie Brabant door het Ulvenhoutse Bos. Bekijk HIER het filmpje dat er van gemaakt werd.

Mee op excursie?

Voor een beperkte groep deelnemers is er op 31 mei de mogelijkheid deel te nemen aan een avondexcursie.
Onder leiding van een boswachter kunnen deelnemers zeldzame bosplanten zoals het knikkend nagelkruid en de witte rapunzel bezoeken die kenmerkend zijn voor het Ulvenhoutse Bos. Ook wordt uitleg gegeven over de werkzaamheden die de afgelopen jaren zijn verricht en de metamorfose die het bos de komende jaren ondergaat. Lees voor meer informatie en voor aanmelden (verplicht) DIT bericht.

knikkend nagelkruid (foto Ed Michels)

Witte rapunzel (foto Ed Michels)

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  25 mei 2022 om 18:16

  In het Ulvenhoutse bos zie je ook veel gele lis. Daarom enige woorden hierover:

  GELE LIS

  Binnen de groene rij aan de waterkant
  glanst overal samengedrongen zonlicht,
  versnipperd, luchtig verspreid, _ en verlicht
  de statige riet- en grashalmenstand.

  De bloem toont haar helle kleur als stille brand,
  heeft tevens sierlijk irisaangezicht.
  Zij vouwt zich open, brengt, naar buiten gericht,
  kleine onsterfelijke kunst tot stand.

  Op het effen geel van de kroonbladen
  prijkt een fijn etsje, zorgvuldig getekend
  door luchtvingers, ijl toch vastberaden.

  Dit bescheiden lijntjeswerk betekent
  een gids naar stuifmeel- en nectarbaden,
  waar de bij in duikt, zoektocht onderbrekend.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog