www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

werk in uitvoering in Chaamse bossen

31 maart 2021 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Vanmorgen stuurde mijn collega Nard me wat foto’s van net aangeplante bosvakken in het Ulvenhoutse bos. Ik deel deze graag met u.

Er is de afgelopen maanden veel geveld in deze boswachterij. De letterzetter, een klein kevertje, heeft er flink huis gehouden. De enige oplossing om het bos bos te houden was het vellen van de aangetaste bomen.

Het vellen van bomen, waar ook in Nederland, roept met regelmaat vraagtekens op bij de bezoekers. Telkens weer leggen we uit dat we de bossen niet verkleinen; dat het vellen van bomen ook weer mogelijkheden biedt voor bosverjonging. Het is fijn dat we nu ook op goed zichtbare plaatsen jonge bomen planten, zodat mensen ook daadwerkelijk zien dat het bos ook echt bos blijft!

Deze week is mijn collega samen met anderen bezig met het planten van zo’n 8000 bomen. Heel veel verschillende soorten: Zomereik, wintereik, linde, beuk en haagbeuk. Maar ook iep, hazelaar, esdoorn, grove den, larix en douglas.

Door een grote verscheidenheid aan soorten in te brengen, leggen we een stevige fundering voor het bos van de toekomst! Ziektes en insectenplagen hebben een minder grote impact in gevarieerde bossen dan in monotone bossen met slecht één of enkele boomsoorten.

  

reageren

geef een reactie

 • Marijke Timmermans
  31 maart 2021 om 17:29

  wat gek dat er douglas spar geplant wordt, terwijl dat toch exoten zijn die we uitroeien!?

 • Han Messie
  31 maart 2021 om 16:38

  Anneke, met deze werkzaamheden in de bossen krijgen we voor een lange tijd vergezichten, die ook zeker hun bekoring hebben. Prachtig dat de nieuwe aanplant ook zo’n verscheidenheid heeft.
  Ik hoop toch zo dat de clusgroep zo snel mogelijk weer van start kan gaan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog