www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Grote kruisbek in de Chaamse bossen!

22 november 2017 joeybraat in Noord-Brabant

Grote Kruisbek in Chaamse Bossen - foto: Joey Braat

Vanaf half oktober worden er verspreid door Nederland opvallend veel grote kruisbekken gezien. Dit is de zeldzame ‘grote’ broer van de gewone kruisbek. Grote kruisbekken broeden vooral in Rusland en Scandinavië. In invasiejaren zakken er grote aantallen grote kruisbekken af naar het zuidwesten.

In de winter van 2013-2014 was er ook een grote invasie van grote kruisbekken in Nederland. In die winter werden er meerdere grote kruisbekken in de Chaamse bossen gezien. En ook tijdens deze invasie is het weer raak in de Chaamse bossen! Na de eerste melding van twee grote kruisbekken volgden er nog vele meldingen en werden de vogels door veel mensen gezien. Tot nu toe zijn de aantallen opgelopen tot wel 20 exemplaren.

grote kruisbek versus gewone kruisbek

De grote kruisbek lijkt sterk op de gewone kruisbek maar toch zijn er subtiele verschillen. De grote kruisbek heeft bijvoorbeeld een dikkere nek en kop:  vaak beschreven als een ‘dikke stierennek’. Ook is de snavel van een grote kruisbek opvallend groter als die van de gewone kruisbek vandaar ook de Engelse benaming (Parrot Crossbill) dit slaat op de ‘papegaaiensnavel’. Het meest opvallend is de roep. Zie deze link voor een opname van de grote kruisbek: https://waarneming.nl/waarneming/view/145541332

waarneming.nl

Toen ik op waarneming.nl steeds meer meldingen zag van de grote kruisbekken ben ik zelf ook gaan kijken in de Chaamse bossen. Na een tijdje kwamen de vogels al roepend aanvliegen en lieten zich lange tijd erg mooi zien. De vogels zitten vooral aan de rand van een opengemaakte plek waar veel grove dennen staan. Ze doen zich hier te goed aan de zaadjes van de grove dennenappels. Bij het eten van de zaden komt deze grote snavel goed van pas. Hiermee kunnen ze de dennenappels doorknippen. Ze kunnen de boven-en onderzijde van de snavel kruisen zodat ze de zaden uit de dennenappels kunnen peuteren.

De vogels zijn nog steeds aanwezig in de Chaamse bossen en laten zich nog steeds erg mooi zien. Kom vooral kijken in de Chaamse bossen!

Zie hier een linkje voor een filmpje van de grote kruisbekken: https://twitter.com/joeybraat/status/925768477608239106

reageren

geef een reactie

 • Louis Vriens
  24 november 2017 om 14:43

  Anneke,

  Leuk verhaal van de Kruisbekken, mooie vogels.
  O, ja nog proficiat met jullie eerste plaats!

  • Boswachter Anneke Oomes
   13 december 2017 om 19:13

   Dank voor de felicitatie Louis! Overheidsorganisatie van het jaar! We zijn er trots op, zeker omdat we in Waterschap Brabantse Delta een sterke “tegenstander” hadden!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog