www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Hussen, hussen, hussen… met je neus er tussen!!

21 november 2018 Boswachter Marcel Douma in Noord-Brabant

Hussen? Boswachter... waar heeft u het over?!? Dat hoor ik veel de laatste maanden, wanneer ik het woord “hussen” in mijn mond neem. Ik heb het over de Honden Uitlaat Services (hus) die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten en vaak én in grote getale in onze natuurgebieden te vinden zijn. Uiteraard… zou je bijna zeggen, want “waar” moet je anders naar toe met een groep uitgelaten honden waarbij de groepsgrootte oploopt tot circa vijftien honden met uitschieters tot twintig honden?

Mijn primaire reactie, toen ik een aantal jaren geleden de 1e zag hus zag verschijnen in de Chaamse Bossen was: “Een uitlaatservice? Wat is dat nu weer? Als je niet voor een hond kunt zorgen en uitlaten… neem dan geen hond!” Uiteraard snap ik nu, zoveel jaren later, dat er een maatschappelijke behoefte en vraag is naar uitlaatservices. Voor mensen die de hele dag van huis zijn i.v.m. werk is het natuurlijk een prachtige uitkomst. Voor mensen die ouder of behoeftig worden idem dito. Het welzijn van de hond is wat telt, en daar heb ik alle begrip voor.

Wat mijn collega’s en ik zien, is dat er een groot aantal hussen gebruik maakt van onze prachtige hondenlosloopgebieden in West-Brabant, maar dat er ook steeds meer hussen opduiken in de wat kleinere en afgelegen natuurgebiedjes. Daar waar de natuurwaarden hoog zijn en de verstoring enorm is als daar ineens een groep loslopende honden doorheen dendert! Dit gedrag is in strijd met onze huisregels en de Wet Natuurbescherming. We willen deze hussen daarom niet hebben in deze gebieden en treden er, op basis van onze handhavingsbevoegdheden, tegenop!

De afgelopen maanden trokken we samen met een aantal officieel geregistreerde hussen op. We wisselden kennis uit en belegden een informatieavond m.b.t. onze zienswijze voor de toekomst. Staatsbosbeheer wil vanaf 1 januari a.s. met een aantal hussen een gebruiksovereenkomst afsluiten voor bepaalde hondenlosloopgebieden. Daarin opgenomen zijn een aantal voorwaarden en afspraken m.b.t. het gebruik van deze gebieden. Als goed gastheer kijken wij naar gelang de draagkracht van een losloopgebied, hoe de hussen daar op een verantwoorde manier gebruik van kunnen maken. Via deze regulatie verdelen we de druk van het aantal hussen en uitgelaten honden om zo “overlast” ten aanzien van onze andere bezoekers te minimaliseren. En ja: ook hussen ervaren “overlast”!
Het is druk in onze prachtige West Brabantse natuurgebieden en iedereen wil er graag zijn ding kunnen doen. Mijn collega`s en ik leiden “de feestjes” graag in goede banen… zoals een goed gastheer betaamt!

reageren

geef een reactie

 • Marijke Timmermans
  21 november 2018 om 14:33

  De losloop gebieden zijn al zo beperkt (vooral ronde de steden) en dan is de druk enorm van hondenbezitters die de hond zelf uitlaten én daar bovenop de Hussen. Je kunt denk ik ook spreken over bepaalde drukke tijden in de ochtend en in de avond, vooral nu in de winter als het vroeg donker is en je niet meer het bos in mag.
  Niet alle honden zijn gediend van elkaar en dat kan ‘ruzie’ veroorzaken tussen de honden en/of uitlaters.
  Regelmatig wandelingen ik samen met persoenen die bang zijn van honden. Als dan zo’n HUS je tegemoet komt wordt het helemaal moeilijk. Waar kun je heen om de honden te mijden?
  Kortom: druk op uitlaat gebieden —> vergroten mogelijk?
  Hussen: een maximale groep vaststellen
  rekening houden met personen die bang zijn van honden, zeker in gebieden waar honden niet los mogen.
  Marcel, dank voor je berichtgeving en onderhandelen.

 • marijke voskuil
  21 november 2018 om 12:17

  Ik werd belaagd door zo’n hus. Ben hierdoor mijn bril verloren. Toen ik later de husleidster hierover aansprak kreeg ik alleen maar een grote mond. Dit was in het Ulvenhoutse bos. Mijn hond werd ook bang toen die roedel op haar afkwam. Het zijn echt overvallen. Ik snap niet dat dit getolereerd wordt.

  • Johan Mulders
   22 november 2018 om 12:21

   Als een hond met het baasje door het bosloopt is dat waarschijnlijk omdat het baasje dat zo leuk vindt. De hond zal het minder uitmaken, die wil allen maar bewegen of liefst helemaal los. Een enkele hond – onder appel – in het bos is geen probleem, niet voor het bos en niet voor de andere gebruikers. Als beroepsmatig grote aantallen honden tegelijk uitgelaten moeten worden, kan dat beter op minder kwetsbare plaatsen zoals op een industrieterrein of in de polder. Je zou bv ook afspraken kunnen maken met de gebruikers van trainingsvelden voor politiehonden. De HUS krijgt geld voor zijn diensten; regel het dan ook goed en zakelijk met andere partijen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog