www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Drukte in de natuur tijdens start broedseizoen

17 maart 2020 Boswachter Tim Rommens in Noord-Brabant

Afgelopen dagen was het erg druk in de natuur. Natuurlijk vanwege het mooie weer, maar ook vanwege het Corona virus. Mensen trekken er massaal op uit. De natuur is een mooie uitvalsbasis, zeker in deze periode. Vogels beginnen te zingen, knoppen lopen uit, planten schieten uit de grond. De lente is in aantocht, het broedseizoen is begonnen. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. De natuur is op zijn mooist, maar ook op zijn kwetsbaarst. Rust voor dieren is belangrijk. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes.

Honden aan de lijn en blijf op de paden
In de gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden bijna overal welkom maar in vrijwel alle natuurgebieden moet de hond altijd aan de lijn. Als een hond wild ruikt, wordt het jachtinstinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Rustende dieren schrikken en slaan op de vlucht als een hond te dichtbij komt, bijvoorbeeld broedende vogels of rustende reeën. Geursporen die honden nalaten zorgen voor een langduriger verstoring van vogels en wild. Loslopende honden kunnen ook hinderlijk zijn voor andere bezoekers en hun trouwe viervoeters die wel zijn aangelijnd. Een kleine lieve hond voor u, kan een grote hond voor jonge kinderen zijn. Door de hond aan de lijn te houden kan overlast voor mens en dier voorkomen worden.

foto: Tim Rommens

Blijf tijdens het bezoek aan het bos netjes op de paden. Broedende vogels en kalfjes van reeën kunnen zich soms verrassend dicht bij de paden bevinden.

Richtlijnen en gezond verstand
Staatsbosbeheer adviseert om ook tijdens het bezoek aan de gebieden de richtlijnen van het RIVM in acht te nemen. Zo blijft het voor iedereen leuk en kunnen we in deze, soms moeilijke tijd, de natuurgebieden als uitvalsbasis blijven gebruiken.
Kortom, houd rekening met elkaar, geniet van de natuur maar gebruik je gezonde verstand!

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  7 mei 2020 om 08:29

  MEIGROET

  Het witte klokje,
  dat zes fijne puntjes toont,
  verschijnt bescheiden
  met sterke trouw, op afspraak:
  ’t lelietje der dalen zwaait.

 • Ad Frèrejean
  24 april 2020 om 21:07

  Vanmiddag brandplekken geconstateerd in de buurt van het grote ven bij het bankje in het Mastbos. Levensgevaarlijk!! Boomstammen eromheen, die zwartgeblakerd zijn.
  Er wordt daar vuur gestookt.Je moet er toch niet aan denken dat het Mastbos in brand staat.
  Ook rokende mensen in het Mastbos gezien. Ten strengste verboden toch!
  Tal van loslopende honden en mensen, die kwetsbare gebieden betreden heb ik al eerder gemeld. In deze tijd komen veel meer mensen in het Mastbos als ooit tevoren. Maar niet iedereen gedraagt zich behoorlijk. Lijkt mij dat er meer gehandhaafd moet worden.

 • Marjke
  18 maart 2020 om 08:51

  Handhaving is nu bijna een eis als inzet van SBB zoals Coby schrijft. Geen ’thuiswerken’ maar het bos in gaan boswachters!

 • coby stapel-van der zalm
  18 maart 2020 om 00:18

  Vanochtend liep ik in de boswachterij Dorst. Zoals altijd veel mensen met hond(en). Zelden aangelijnd. Wordt echt te gek. Men ziet anderen met loslopende hond en voelt zich tamelijk belachelijk met aangelijnde hond. Als je waarschuwt voor hoge boete, wordt meestal “verbaasd” gereageerd – “mogen ze hier echt niet los ????”
  Wat te doen ? Is er een 06 nummer waarop boswachters of andere handhavers snel kunnen reageren ?
  Met vr.groet, Coby Stapel-v.d. Zalm

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog