www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur!

7 maart 2022 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

“De lente lonkt! Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Planten en dieren zijn nu erg kwetsbaar. Dus betreed de #kraamkamer met respect: hond aan de lijn, blijf op de paden, laat geen afval achter.

Dit is samengevat de boodschap die we als boswachters* uitdragen nu het broedseizoen weer is begonnen. We kunnen ook een heel lang verhaal maken waarin we allerlei voorbeelden geven van vogels die inmiddels al broeden zoals uilen of dieren die binnenkort hun jongen krijgen zoals vossen en reeën maar dan haakt een deel van het publiek af. Een korte boodschap werkt! Mensen die wel meer willen weten kunnen op heel veel plekken terecht voor meer informatie. Natuurlijk zijn er net als vroeger nog steeds de boeken maar ook op het wereldwijde web is veel informatie te vinden. En wat dacht je van al die fraaie televisieprogramma’s en bioscoopfilms boordevol mooie plaatjes en belangrijke achtergrond informatie. Je kunt de natuur tegenwoordig bezoeken vanuit je luie stoel. Heel veel mensen kijken zelfs mee in vogelnesten via de webcams van beleefdelente.nl. Veel scholen gebruiken deze website in de klas. Dat is toch prachtig! Hopelijk draagt dit allemaal bij aan het besef dat we voorzichtig moeten zijn met onze kwetsbare natuur.

Hoe meer mensen zich hiervan bewust worden, des te meer zullen we ons gedrag aanpassen. Nederland heeft gelukkig natuur om van te genieten maar in een klein en druk bevolkt land is rustige natuur soms ver te zoeken. Laten we allemaal samen rekening houden met dieren (en planten). In de winter geven we de dieren rust en zorgen we dat ze hun kostbare energie niet hoeven te verspillen aan vluchten…en nu het broedseizoen gestart is, geven we dieren de rust om voor nageslacht te zorgen!

Ga nog steeds lekker naar buiten, bezoek de natuur maar wees je ervan bewust dat dieren jou als een gevaar kunnen zien en dat ze mogelijk hun jongen in de steek laten als ze hun omgeving niet meer als veilig ervaren. Blijf dus altijd op de paden en houd je hond aan de lijn. Dat laatste advies geldt zelfs in hondenlosgebieden. En neem alles wat je mee naar de natuur brengt, ook weer mee naar huis. Het is toch vreemd dat mensen wel een volle zaak snoep mee kunnen dragen maar als de zak leeg is, er ineens geen ruimte meer in tassen of zakken is en de verpakking in de natuur wordt achtergelaten? Natuurlijk is het slechts een kleine groep mensen die het niet zo nauw neemt met onze natuur maar de consequenties zijn zó groot! Hoe meer mensen respect hebben/krijgen voor de natuur…hoe meer mensen kunnen genieten van al dat moois dat de natuur ons kan bieden: Het is niet alleen een lust voor het oog maar natuur is ook onmisbaar voor een gezond lijf en brein! Dus: wees lief voor de natuur en ben daarmee lief voor jezelf, je familie, je vrienden, buren, kennissen en alle andere mensen!!!

En nu is het de hoogste tijd dat ook ik naar buiten ga! Het prachtige Markdal roept!…of zal ik toch naar het Mastbos gaan? Oh wacht…de Strijbeekse heide is ook mooi. Of toch de Brabantse Wal? Of  Het Gastels Laag? Of het Merkske…of…of…oh jee!!! Keuzestress! WestBrabant heeft zoveel moois te bieden!!!

*”Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur” is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, de Landschappen, het Goois Natuurreservaat en Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    7 maart 2022 om 12:31

    Die grijze pluisbol
    waait over het pad _ en valt:
    een jong steenuiltje.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog