www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Hond aan de lijn – hierom!

11 april 2023 Staatsbosbeheer in Noord-Brabant
Moeder en kind houden van rust in hun leefgebied.

Mijn hond doet zoiets niet. Of misschien toch wel?

Heb je niets beters te doen? Waarom mag een wolf wel een ree pakken en mijn hond niet? Ga een vak leren! Jagers schieten toch ook reeën dood?

Een greep uit de commentaren die BOA Aris van Sprundel naar zijn hoofd krijgt als hij mensen aanspreekt die hun hond niet aanlijnen. Hij heeft dit jaar al tientallen keren een proces verbaal uitgeschreven. Want in de meeste gebieden van Staatsbosbeheer moet de hond aan de lijn. Waarom is dat eigenlijk?

“De belangrijkste reden zagen we dit Paasweekend in boswachterij Dorst”, geeft Aris aan. “Een dood ree met daarnaast een doodgeboren kalf. Het ree is opgejaagd en aangevreten door honden. Door de stress is het kalf waarschijnlijk eerder geboren. Moeder en jong hebben het niet overleefd. Om moedeloos van te worden.”

Veel mensen beseffen niet wat hun gedrag betekent voor de natuur en waarom de regels in de natuur er eigenlijk zijn. ‘Mijn hond doet zoiets niet’ is wat bezoekers vaak zeggen. Maar een loslopende hond verstoort de natuur. Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven, jonge reekalfjes worden verstoten, hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht waardoor ze hun hol niet meer uit durven om voedsel te halen voor hun jongen. “Ik durf te stellen dat wanneer een ree overdag de weg oversteekt en wordt aangereden, de oorzaak in de meeste gevallen verstoring is geweest”, zegt Aris. “Mensen denken dan dat hun hond daar waar ze lopen niks doet. Maar 500 meter verder schrikt een ree zó dat het in blinde paniek wegrent. De weg op, onder een auto. Ik zie het zo vaak gebeuren. Daarom ben ik het stadium van waarschuwen wel voorbij. Hond niet aangelijnd, dan krijg je van mij een boete. Ik bescherm de natuur, dat vind ik belangrijk.”

Om de kwetsbaarheid van de natuur te benadrukken, voeren meerdere natuurorganisaties de campagne ‘Rust in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Aris probeert positief te blijven. “We proberen in onze gebieden op een positieve manier aandacht te vragen voor onze regels. Gelukkig houden veel mensen zich wél aan de regels. Maar soms is het goed om ook de schaduwkant te laten zien. Ik hoop dat mensen hier zo van schrikken dat ze het een volgende keer wel uit hun hoofd laten om hun hond los te laten lopen. Want ik ben wel BOA, maar het liefst schrijf ik geen enkele boete uit.”

reageren

geef een reactie

 • Henk
  15 april 2024 om 06:39

  En maar zeuren op beesten terwijl we slachthuizen vol met vee hebben wat een gewisse dood wacht. Maar nee dan moeten we vooral over huisdieren (de natuur dus) gaan praten. Als er een dier is die ze niet op een rijtje heeft is dat wel de mens. Alles proberen te regelen en vervolgens blind zijn wat voor je ogen afspeelt. Volgens mij lust jij ook wel een stukje vlees is het niet meneer van Sprundel.

  Ik heb geen hond maar al dat zogenaamde zielige gedoe ben ik ondertussen ook wel zat. Ja daar is de overheid verantwoordelijk voor maar die nemen ze niet omdat er simpel gezegd niemand is aan te wijzen. De natuur heeft de mens helemaal niet nodig, het ging prima zonder ons.

 • Lize den Boef
  11 april 2023 om 20:32

  Plaats de foto en het bericht van het doodgeboren kalf en de ree op alle social media kanalen. Ik zal het ook delen. Ik heb een Ierse terriër, een hond met een fenomenaal jacht instinct. Ik heb vier gehoorzaamheid cursussen met haar gedaan maar als zij iets ziet opvliegen of langs rennen of als zij een spannend geurtje ruikt dan is er in dat koppie geen ruimte meer voor mijn fluit signalen. Zij gaat erop af! Dus ik heb haar in een anti ontsnap tuig aan een 15 mtr biothane speurlijn. Zij gaat enkel los in de stedelijke omheinde losloopgebieden en nimmer in de natuurgebieden. Ook niet als loslopen is toegestaan want zij bemerkt een onvoorzichtige vogel of haas veel en veel eerder dan ik. Helaas tref ik heel veel onbegrip. Ik word erop aangesproken een liefdeloos baasje te zijn omdat ik mijn hond niet los laat lopen. Ik zoek derhalve het liefst de aangelijnde gebieden op. We zouden wat meer respect voor onze natuur moeten hebben en het niet beschouwen als ons recreatie terrein waar toevallig ook wat andere dieren komen. Het is niet van de mens! Wij zijn te gast en we moeten ons als gasten gedragen

  • m.klaasse@staatsbosbeheer.nl
   24 april 2023 om 09:27

   Dank je wel voor je waardevolle toevoeging! En dank voor het aanlijnen van je hond, ondanks de opmerkingen van anderen. Mensen onderschatten vaak het jachtinstinct van honden – bijna elke hond wordt ‘wild’ als hij/zij iets interessants ruikt, ziet of hoort.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog