www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Op kraamvisite in de natuur

16 maart 2021 Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Heerlijk, het voorjaar is weer van start gegaan, ook in Nationaal Park de Groote Peel. De natuur ontwaakt en de vogels zijn alweer volop aan het fluiten. Het broedseizoen is begonnen! Van 15 maart tot 15 juli zijn de vogels druk in de weer om een nestje te bouwen en eieren uit te broeden. In deze periode zijn vogels en andere dieren extra kwetsbaar. Het is daarom belangrijk tijdens een bezoek aan de natuur om je aan de regels te houden. Samen met mijn collega’s bij Staatsbosbeheer en de boswachters bij het Goois Natuurreservaat, LandschappenNL en Natuurmonumenten vragen we gezamenlijk actie hiervoor via #kraamkamernatuur.

 

De gezamenlijke campagne van de terreinbeheerders

Op kraamvisite in de natuur

Het hele voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren. Rust is dan extra belangrijk. Staatsbosbeheer vraagt iedereen dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, en laat geen afval achter.

Een fuut met kuiken. Foto: Marijke Vaes

Paniek en verstoring

Als bezoekers zich niet aan de regels houden, kunnen ze –onbewust – de natuur verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte van dieren. Het wandelen buiten de paden of een loslopende hond kan de dieren wegjagen. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs zijn nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei. En geursporen die honden nalaten zorgen voor een langdurigere verstoring van vogels en andere dieren.

Een reekalf kan soms verrassend dicht bij een pad liggen. Foto: Mark van Els

Honden aan de lijn, dat vinden wij fijn!

Op zondag 14 maart vroeg ik samen met een aantal van mijn collega’s in de Groote Peel aandacht voor het broedseizoen en de openstellingsregels. Honden die netjes aangelijnd waren kregen een hondenkoekje, de baasjes ontvingen een complimentje. Op een enkeling na was elke hond aangelijnd, en de actie werd erg positief ontvangen! Fijn om met bezoekers in gesprek te gaan, over hoe zij extra rekening kunnen houden met de natuur in het broedseizoen. Op zondag werd er slechts een waarschuwing afgegeven aan bezoekers die zich niet aan de regels hielden, maar een boete voor een loslopende hond kost je bijna €100. Als de hond dan ook een dier achterna zit, kan de boete oplopen tot wel €400.

Aan voorbijgangers werden wandelkaartjes en hondenkoekjes uitgedeeld, mits de hond aangelijnd was natuurlijk!

Geniet van de natuur, maar houd je aan de regels

Een deel van de natuurgebieden, bijvoorbeeld in de Groote Peel, is deels afgesloten tijdens het broedseizoen. Er zijn gelukkig nog genoeg mogelijkheden om een wandeling te maken, klik hier voor de kaart.

Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de natuur. Help je mee de vogels en andere dieren in het voorjaar extra rust te gunnen? Iedereen is welkom in de natuur, maar hou je aan de regels. Zo blijft het voor iedereen leuk. Bedankt, namens de dieren! #kraamkamernatuur.

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  17 maart 2021 om 09:29

  TERUGBLIK

  Levensoverdenking is een moeras
  zonder eind. Een licht nevel glijdt
  ongehinderd over het natte gras
  om dán mist te zijn _ voor korte tijd.

  Kon je maar die kleine berken
  laten groeien tot reuzenbomen,
  dat groepje grauwe struiken bewerken
  tot een tuin _ mooier dan je dromen…

  In de poelen drijven blaadjes, traag _
  maar geen mens of dier kan ze grijpen.
  Zwijgende kikkers zwemmen gestaag,
  galmen later als orgelpijpen!

  Ver, ver weg, achterin het moeras
  is een rotseiland, dat niet bedwingt;
  daar is steeds zon. Onsterfelijk gewas
  groeit op zijn stenen: jeugdherinnering!

  • lverhoeven
   18 maart 2021 om 16:29

   Mooi, dank voor het delen Han!

 • Han Messie
  17 maart 2021 om 08:52

  De Peel… een grandioos en geweldig ruim moerasgebied. Tja, ik woon er ver vandaan en neem daarom maar genoegen met de stukjes moeras, die er in de omgeving van Breda te vinden zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog