www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Een ode aan de algemene soorten

5 juli 2023 Boswachter Jarno van Bussel in Noord-Brabant

Gewone slobkousbij, net als wij compleet doorweekt (foto: Jarno van Bussel)

Begin dit jaar kregen we samen met enkele collega’s het idee om een 500-soortendag te organiseren in West-Brabant. Omdat ons beheerdistrict uit drie clusters bestaat, kozen we in elk cluster één gebied, werd een datum geprikt en gingen we ervoor!

Zoals iedereen ongetwijfeld gemerkt heeft, is het al weken droog en warm. Enkele dagen voor de geplande dag op 22 juni twijfelden we toch of we het wel droog zouden houden. Regen is namelijk niet gunstig om zoveel mogelijk soorten te kunnen waarnemen. Maar we lieten het gewoon doorgaan. En jawel, een voor de natuur zeer welkome langdurige bui gooide onze plannen in het water (maar we zijn natuurlijk heel blij met de regen!).

Markdal en Mastbos

We begonnen de dag met zonsopkomst in het Mastbos en Markdal. Tijdens het legen van de LED-emmers voor nachtvlinders, kwam een ijsvogel voorbij, vonden we de eerste met dauw bedekte libellen en juffers die aan het drogen waren en konden we ons hart ophalen aan de flora rijkdom van het Markdal. In de LED-emmers vonden we een prachtig nachtvlindertje die de naam kanariepietje draagt, toen de zon hoog genoeg stond om over het riet van de Mark te schijnen, werden de kanaaljuffers en tangpantserjuffers actief en vonden we plantensoorten zoals bolderik en dicht langbaardgras.

Tangpantserjuffer (foto: Alex Zuijdervliet)

Lange Gooren & Krochten

Na het prachtig begin in het Mastbos en Markdal, was de beurt aan de Lange Gooren & Krochten bij Zundert. Dit was ook het gebied waar we al snel de eerste regendruppels voelden. Ondanks dat, mochten we met het vinden van soorten zeker niet klagen. In de LED-emmers vonden we twee imposante dennenpijlstaarten, troffen we een rups van de nachtpauwoog, vonden we verschillende prachtlynxspinnen, bruine metaalvlinders, knopbies en lavendelheide.

Bruine metaalvlinder (foto: Helmut van Pelt)

Strijbeekse Heide

En als laatste gebied bezochten we de Strijbeekse Heide. Eigenlijk wilden we hier afsluiten door de nachtvlinderen (met een wit doek waarboven een felle lamp hangt nachtvlinders aantrekken), maar de weersomstandigheden waren hier simpelweg te slecht voor. Dan maar kijken wat we kunnen vinden in de stromende regen, want dat is niet meer gestopt sinds het begon te regenen in de Lange Gooren & Krochten. Compleet doorweekt struinen we door de heide, prachtige broekbossen en hoogveenbiotoop dat het gebied rijk is. Ook hier komen we weer lavendelheide tegen en kleine veenbes. Maar ook de eerste bloeiende beenbreek van het jaar en veenbies. Hier besluiten we de rest van de dag te cancelen.

Een flinke tijd eerder dan verwacht zijn we dus gestopt, dit kon zomaar eens honderd(en) soorten schelen. Zouden we de 500 gehaald hebben?

Voor de lezer van deze blog die enig verstand heeft van soort(groep)en, weet dat de hierboven genoemde soorten niet overal algemeen of zelfs zeldzaam zijn. Maar die algemene soorten, daar moeten we het net van hebben met een 500-soortendag! Een merel, lantaarntje, akkerdistel of schapenteek tellen net zo hard mee als de zeldzame soorten. En op zo’n dag als dit, sta je daar toch even bij stil. Alles goed bekijken is dan belangrijk, maar ook vooral leuk. En dan is bijvoorbeeld slangenkruid ook wel erg mooi!

Slangenkruid (foto: Jarno van Bussel)

Ondanks dat we de dag eerder hebben afgesloten, zijn we blij dat het meer dan ruim is gelukt om de 500 te halen, met een totale score van 701 soorten!

Gewone slobkousbij, net als wij compleet doorweekt (foto: Jarno van Bussel)
reageren

geef een reactie

  • Liza
    5 juli 2023 om 16:12
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog