www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vogelwachters blij met vernieuwd onderkomen

7 juni 2024 Charlotte Maas in Texel

Het vogelwachtershuisje nabij de Geul

Het broedseizoen is in volle gang en dat betekent dat de vrijwillige vogelwachters weer aan het werk zijn. Vanaf begin april tot eind augustus zijn er iedere week vrijwillige vogelwachters actief bij de vogelkijkpunten Het Diepe Gat en De Geul. Het is dit jaar het tweede seizoen waarin de vrijwillige vogelwachters bij de Geul gebruik maken van het vernieuwde vogelwachtershuisje van Staatsbosbeheer.

De vogelwachters spelen een belangrijke rol bij het informeren van bezoekers. Op de uitkijkpunten vertellen ze over de vogels in het gebied en de bijzondere natuur in het Nationaal Park Duinen van Texel. Daarnaast delen ze ook informatie over de regels in de gebieden en houden ze een extra oogje in het zeil. De vrijwilligers zijn een welkome aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer.

De mobiele keet.

Om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen maken de vogelwachters gebruik van het vogelwachtershuisje. Het oude huisje aan de Geul was in verval geraakt waardoor er gebruik moest worden gemaakt van een mobiele keet. De mobiele keet werd aan het begin van het broedseizoen op zijn plek gezet en in het najaar weer weggehaald. Bij de vrijwilligers komen er nog steeds verhalen naar boven; “Als het hard waaide stond de keet om zijn wielen te schudden. We vroegen ons af wanneer het moment zou komen dat we met keet en al het duin af zouden rollen!”.

Werkzaamheden in uitvoering.

Om betere voorzieningen te treffen en de vogelwachters een aangenamer onderkomen te bieden is het oude verblijf in samenwerking met Natuurhuisje.nl en het Buitenfonds verbouwd en opgeknapt. Het huisje is geïsoleerd en voorzien van stroom. Het gebruik van een gaskachel is hierdoor niet meer nodig. Er is een aanrecht ingericht en een stukje aangebouwd voor de sanitaire voorzieningen. Nog steeds zijn de faciliteiten eenvoudig maar comfortabel genoeg voor de vogelwachters. Hierdoor kunnen zij zich volledig inzetten voor de natuur.

De vogelwachters zijn unaniem: het is aangenaam verblijven op deze prachtige plek!

Het vernieuwde vogelwachtershuisje.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Guido Slosser
  8 juni 2024 om 07:26

  Ik kom helaas nog maar enkele keren op Texel, na een paar jaar een seisoensplaats op de Robbenjager gehad te hebben.
  Dankzij deze nieuwsbrieven blijf ik nog op de hoogte van wat er op dit fijn eiland gebeurt.
  Hartelijk dank hiervoor.
  Vriendelijke groet, Guido.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog