www.boswachtersblog.nl/ Texel

Extreem nat weer levert verrassingen op

10 juni 2024 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Het is een bijzonder nat voorjaar. Ik besef dat ik in de voorgaande zin wat voorzichtig ben, want eigenlijk is het een extreem voorjaar. Het is uitzonderlijk nat geweest. Natter bestaat niet , als je de reeks bekijkt van de afgelopen jaren.
Wat al dat water brengt is interessant en nu is het seizoen om dat te beoordelen en te monitoren. Dat laatste is onderdeel van mijn werk. Met onderzoekers, vrijwilligers en een stukje eigen bijdrage volgen we de natuur op Texel zorgvuldig. Meten is weten en kijken is ( een beetje) begrijpen..
Zo was de vestiging van een nieuwe kolonie lepelaars bijzonder te noemen. Een typisch geval van natuur die profiteert van vernieuwde omstandigheden.

Nieuwe kolonie

In de Lange Dam vallei in de Slufter is een nieuwe kolonie lepelaars ontstaan. De Lange Dam vallei is een zogenaamde ‘Natte duinvallei’. De naam zegt het al, maar meestal droogt zo’n vallei wel op. Zeker de Lange Dam vallei. Die is in april meestal gewoon weer droog. Nu dus niet. Het is een natte boel daar. De geïsoleerde bosjes in de vallei zijn dit seizoen eilandjes. Lepelaars kregen dat eind maart door. Op één van deze eilandjes zijn lepelaars gaan broeden. Een bijzondere nieuwe broedlocatie voor Texel! Uiteindelijk telde we er bijna 40 nesten.

Lepelaar

De lepelaar is een typische Texelse (broed) vogel. Ze broeden traditioneel rondom de Geulplas op de zuidpunt van Texel, de Schorren en de Muy. De laatste jaren zijn er wat verschuivingen. Er zijn geen nesten meer in de Muy en de kolonie in de Geul begint wat te versplinteren.

Iedereen die Texel bezoekt of op Texel woont kent deze mooie knappe verschijning. Een mooie slanke witte vogel met spatelvormige snavel. Ik ben zelf nog relatief nieuw op Texel als bewoner, maar ik blijft het buitengewoon gaaf vinden dat lepelaars hier gewoon in slootjes lang fietspaden of weg foerageren. Wat fantastisch! Texel ten top.

Lepelaar, foto Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer 

Nattigheid

De natte omstandigheden in de duinen bieden ook veel kansen voor libellen, zogenaamde macrofauna en amfibieën. Het orkest van rugstreeppadden in de Westerduinen is indrukwekkend te noemen. Boven de Bleekersvallei baltste kieviten en tureluurs. In deze gebieden foerageerde grote zilverreigers op zoek naar voedsel en in de Bollekamer whoempde zelfs een roerdomp. Boven en rondom de plasjes scheren zwaluwen en aan de randen die net droogvallen zoeken blauwborsten naar voedsel. De hellingen van de duinen zijn bovendien kleurrijk en vol in bloei. Na een aantal zeer droge natte voorjaars, is het een verademing om deze stukken zo kleurrijk in bloei te ervaren. Voor de wandelaar en recreant is het nog steeds af en toe een beetje tobben, maar met het juiste schoeisel (laarzen!) en een voorbedacht plan komt het altijd wel goed.

 

reageren

geef een reactie

 • Elles
  10 juni 2024 om 18:58

  Dus bij alle nattigheid nog een mooi cadeautje: de lepelaars.
  Vorig jaar toen ik op Texel, en de weg reed naar de Waal kwam ik een lepelaar tegen in buurt van een monumentje van Jac.P. Thijsse.
  Ik heb hem/haar in alle rust kunnen fotograferen aan alle kanten.
  Mijn scootmobile was het beestje ook niet bang voor en ging rustig door met voedsel te zoeken in het water. Terug gekeerd naar huis heb ik het aan de kleinkinderen verteld, die eveneens enthousiast waren hierover.
  Ik ken de lepelaar alleen uit boeken of beelden van de televisie, maar nu had ik de mogelijkheid tot een echte ontmoeting. Vanwege een revisieoperatie van mijn heup mag ik dit jaar nog niet naar Texel. Volgend jaar hoop ik dat het wel kan en
  mag. In 2013 zijn mijn man en ik nog samen geweest, toen niet wetende dat het onze laatste vakantie zou zijn samen. Januari 2014 is hij vrij plotseling overleden.
  In 2016 ben ik weer terug gegaan naar Texel en heb toen alle plekjes opgezocht waar we samen nog geweest waren. Had een goed hotel en ondanks mijn beperking kon ik mezelf goed redden. Sindsdien kom ik ieder jaar op Texel.
  Alleen dit jaar niet, de chirurg vond het nog niet verantwoord.
  Dus ik hoop dat het volgend jaar beter is en ik mag gaaan.

 • Guido
  10 juni 2024 om 18:34

  Geweldig, interessant, en informatief!
  Hartelijk dank.

 • Huub Rovers
  10 juni 2024 om 17:12

  De risico,s van de verhoogde langdurige grondwaterstand zal ook slachtoffers opleveren bij bomen en heester vegetaties. Endo / ecto micorrhyza sterven af indien zij langdurig onder water komen te staan. Anaerobe situaties hebben ook hun invloeden. Leuk om te monitoren wat de gevolgen zijn..

  • Mevr Vissr Fontijn
   12 juni 2024 om 20:34

   Bij het Nootd WestZiekenhuis hebben 6 paartjes lepelaars hoog in de bomen de eieren uitgebroed en allemaal zijn ze uit gevlogen .Dus heel succes vol!!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog