www.boswachtersblog.nl/ Texel

Over groen door het groen!

7 augustus 2023 Louise van der Sluis in Texel

Goed nieuws voor de avontuurlijke wandelaar: sinds 1 augustus zijn de meeste groene routes weer geopend en valt er extra veel te wandelen op Texel. Het broedseizoen in het Nationaal Park Duinen van Texel zit er weer bijna op en dus kunnen we de routes die dwars door de broedgebieden lopen weer openstellen voor publiek. En dat betekent mooie wandelingen door de duinen of mooie combirondjes over het strand en door de duinen!

Wandel tussen vrolijk gekleurde vlinders naar De Slufter

Een van mijn favorieten: de groene route die start vanaf het strandslag naar Paal 28. Langs de Lange Dam richting de monding van De Slufter. Op dit moment een waar walhalla voor vlinderliefhebbers. Je ziet er regelmatig duinparelmoervlinders en heivlinders en op bepaalde plekken verzamelen zich massaal icarusblauwtjes. Deze opvallend gekleurde vlinders komen vrij algemeen voor in Nederland, maar zijn door hun felblauwe kleur echte publiekslievelingen. Ze vliegen laag boven bloemen en slapen ’s nachts in groepjes bij elkaar.

De wandeling voert je door het vogelrustgebied van de noordelijke Slufter. Als je geluk hebt, kun je hier een bruine kiekendief zien. Zwaluwen scheren vlak over je hoofd langs op zoek naar insecten en bijen vliegen van bloem tot bloem om stuifmeel te verzamelen. Ook op warmere dagen is deze route een aanrader. Je wandelt op je gemak richting De Slufter, waar je op het strand een verfrissende duik kunt nemen in de zee.

Commandopost Loodsmansduin

Een andere groene route kun je starten bij ’t Grote Vlak. Je vindt de start van deze route langs Hoornderslag richting paal 9. Aan de linkerkant van de weg vind je het toegangspoortje. Het beginpunt is alvast fenomenaal. Op warme dagen zoeken de black Angus-koeien die in dit gebied grazen, verkoeling in de plas.  Een prachtig gezicht! Let goed op terwijl je langs de Moksloot loopt, je ziet in het water de vistrappen voor de driedoornige stekelbaarsjes. Door deze trappen kunnen de stekelbaarsjes vanuit de zee, waar ze zijn opgegroeid, het zoete water bereiken. Hier leggen ze hun eieren.

Je loopt verder langs het Pompevlak tot je aankomt bij de Mokweg. Sla linksaf en loop over de Mokweg tot het Paadje van Drijver, dit is een stukje gele route. Vervolg je route tot je linksaf kunt slaan richting de commandopost van Batterij den Hoorn op Loodsmansduin. Dit rijksmonument vormde de centrale vuurleiding van de kustbatterij in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dit uitkijkpunt, je kunt van Den Helder tot de vuurtoren kijken.  Loop nog verder door en neem op het laatste stuk de groene route terug naar het beginpunt.

Onverharde paden

Ook de groene route tussen het Jan Ayeslag (de weg naar Paal 12) en Westerslag (richting Paal 15), en die door de (buiten)Muy zijn vanaf 1 augustus weer open.  De groene paden zijn onverharde en vaak wat ruigere paden die ’s winters best wel nat kunnen zijn, zodat je laarzen nodig kunt hebben.

Let op: niet alle groene routes zijn vanaf 1 augustus geopend. De route achter De Geul blijft nog tot 1 september dicht omdat die dicht langs de lepelaarskolonie loopt. Het pad door de Mandenvallei in de Eierlandse Duinen, hier zitten nog veel jonge meeuwen in de kolonie, en het pad tussen Pacha’s Paadje en strandslag Paal 17 zijn open vanaf 16 augustus.

 

Foto: Mariette Smit

reageren

geef een reactie

 • Bert Vos
  8 augustus 2023 om 15:33

  Het pad tussen paiga’s paadje en strandslag 17 is wel open vanaf het paadje. Daar staat 01/08 open.

 • Ben
  8 augustus 2023 om 12:03

  Het zou handig zijn als er een kaartje getoond wordt met de benamingen uit het artikel.

 • Peter
  7 augustus 2023 om 16:11

  Wij zijn er weer bij het Diepe Gat. De vogelwachters van de Zwarte Keet deze week. Gina en Peter. Help mee de vogels daar te spotten en de lijst aan te vullen. Welkom!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog