www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Prins Hendrikzanddijk is vogelrijk

12 april 2024 Charlotte Maas in Texel

Op Texel Vogeleiland is keuzestress snel aanwezig. Waar ga ik heen om veel vogels te zien? Als boswachters van Staatsbosbeheer bevelen we de Prins Hendrikzanddijk aan. Die is namelijk super vogelrijk. Alle seizoenen zijn er boeiend, maar komende periode wordt het echt spannend. Zullen er weer vele duizenden grote sterns gaan broeden. Ook wij zijn super benieuwd!

De route ernaartoe

Vanaf Ceres of de oude dijk loopt een schelpenpaadje richting het futuristische en tevens verfrissende uitkijkpunt. Het is landschappelijk spectaculair; dat valt me keer op keer op. De lagune en de strandhaak vormen het natuurontwikkelingsgebied. Noordelijk ligt sfeervol Oudeschild en in het zuidoosten het Balgzand. Draaiend naar noordwest zie je de Schans, natuurlijk de Hoge Berg en de kerktoren van Den Burg. Zuidwestelijk kijk je naar een horizon vol bossen, duinen en het prachtige, markante witte kerkje van Den Hoorn. Ook al zou er geen vogel te zien zijn en kom je alleen voor het uitzicht, zelfs dan is het hier prachtig!

Waterveiligheid en natuur

Het nieuwste stuk landschap, de Prins Hendrikzanddijk, is aangelegd voor de kustverdediging. Het is bedacht als alternatief voor de dijkverzwaring tussen Ceres en ‘t Horntje. Een opgespoten strandhaak en een duinmassief moeten het zuidoosten van Texel behoeden voor natte voeten. Een knap staaltje van innovatie. Nu, enkele jaren na de aanleg, begint het gebied zich sterk te ontwikkelen als natuurgebied. Planten als de zeewolfsmelk, zeewinde en zeepostelein stonden in de afgelopen zomer voor het eerst te bloeien op de strandhaak. Een nieuwe plantensoort voor Texel werd er ook ontdekt. Het betrof zeelathyrus. En in de laatste zomer waren de vele duizenden broedende grote sterns natuurlijk fantastisch. Hier vinden ze rust, geen roofdieren en zitten ze vlakbij hun voedselgebieden.

Het is bijna zover

De grote sterns zijn massaal terug aan het komen. Ze lijken toch een sterke voorkeur te hebben voor het mooie stille en strategische broedgebied van de Prins Hendrikzanddijk. Of ze er echt zullen gaan broeden zal de toekomst moeten bewijzen. Staatsbosbeheer is in ieder geval voornemens om ook dit jaar weer een goede blik te werpen in de kolonie. Met een camera zullen we 24/7 toezicht proberen te houden bij de, mogelijk, aanstaande broedkolonie. Spannend of dit zo zal zijn.

reageren

geef een reactie

  • Gerard Sand
    16 april 2024 om 20:06

    We gaan zeker kijken als we op Texel zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog