www.boswachtersblog.nl/ Texel

Texelse Grote sterns met nieuwste technieken geteld en onder toezicht

13 juni 2024 Boswachter Thomas van der Es in Texel

De populatie grote sterns op Texel wordt nadrukkelijk gevolgd en gemonitord. Dit heeft alles te maken met de rampzalige uitbraak van vogelgriep in 2022 waarbij vele duizenden vogels stierven. Er zijn toen zoveel vogels doodgegaan dat de aantallen in West-Europa zijn afgenomen. Om de doorstart van deze bijzondere kustbroedvogels te volgen heeft Staatsbosbeheer een drone-vlucht laten uitvoeren en de kolonie onder camerabewaking gezet. Zo kan gevolgd worden of de vogels fit blijven, kunnen ringen afgelezen worden en kan verstoring door recreatie worden vastgelegd.

Tellen vanuit de lucht

In de laatste week van mei en de eerste week van juni zijn er drone-vluchten uitgevoerd om een zorgvuldig beeld te krijgen van de actuele aantallen van de broedende grote sterns op Texel. Vanuit de lucht is er snel en met zo weinig mogelijk verstoring een beeld te verkrijgen van het aantal broedvogels.

In het gebied Utopia , van Natuurmonumenten, heeft SOVON een telling gedaan. Ze telde daar 2932 exemplaren. Op de Prins Henddrikzanddijk liet Staatsbosbeheer een vlucht uitvoeren door Waardenburg Ecology. Daar werden 2256 broedende vogels geteld. Dat maakt het totaal van broedende vogels voor Texel 5188 broedende vogels.

Nieuwe technieken

Drones worden door onderzoekers en boswachters regelmatig ingezet voor monitoringsactiviteiten. Zo worden op Texel lepelaars geteld en in de Slufter met warmtebeeldcamera naar de verstopte nesten van eidereenden gezocht. Vliegen met drones in de gebieden van Staatsbosbeheer mag niet zomaar, de Wet natuurbescherming is hierbij van toepassing. Wanneer dieren als gevolg van het vliegen met een drone verstoord worden, is het vliegen verboden. Grote sterns laten zich , blijkt uit veel onderzoek, goed tellen zonder verstoring door drones.

De sterns op de Prins Hendrikzanddijk zijn door een getraind (software) model geteld. Die werkt met AI ( Artifcial Intelligens) en kan zowel soorten herkennen als gedrag onderscheiden. Zo kon heel nauwkeurig gezien worden hoeveel grote sterns , lagen, te broeden en welke vogels nog rondom de kolonie ‘hingen’. Ook kon er gecheckt worden of er dode vogels in de kolonie lagen ( mogelijk vogelgriep) en werden nesten van andere soorten geteld.

Camerabewaking

Net als in 2023 heeft Staatsbosbeheer weer een camera geplaatst in de kolonie grote sterns op de Prins Hendrikzanddijk. De komende periode kan zo gevolgd worden of de vogels gezond blijven en vogelgriep niet voor een uitbraak en uitval van vogels gaat zorgen. Met de op afstand bestuurbare camera kunnen bovendien kleurringen afgelezen worden en kan verstoring geregistreerd worden. De bedieningsknoppen zijn toegankelijk voor onderzoek en beheer, maar het publiek kan ook meekijken. De livestream is vanaf nu te bekijken op https://www.vogelinformatiecentrum.nl/volg-de-grote-stern-op-de-prins-hendrik-zanddijk-via-onze-webcam/

 

 

reageren

geef een reactie

 • Saskia
  1 juli 2024 om 08:37

  Beste Thomas,
  In de winter wordt er o.a. volop geschaatst op de Roggesloot. Valt dit gebied onder natuurgebied waar het eigenlijk verboden toegang is.
  Dank voor je reactie.
  Vriendelijke groet,
  Saskia

 • Joost
  14 juni 2024 om 15:20

  Dan ben ik helemaal nieuwsgierig naar de tellingen van De Steenplaat!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog