www.boswachtersblog.nl/ Texel

Leer de Texelse natuur kennen en word vrijwilliger

4 januari 2024 Charlotte Maas in Texel

SONY DSC

Negen Texelse natuurorganisaties starten in februari met ‘cursus natuur vrijwilliger’ voor Texelaars die de natuur een handje willen helpen.

Nergens in Nederland is zoveel variatie in landschappen op de vierkante meter als op Texel. Kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos, uitgestrekte stranden, natuurrijke akkerranden en tuinwallen. Samen met Texelaars zorgen we voor deze bijzondere natuur.

We kunnen hier altijd hulp bij gebruiken: bij onderhoud en herstel van de natuur, het rondleiden van mensen, het verzorgen van dieren en bij het monitoren van algemene en bijzondere soorten planten, insecten, vogels en aanspoelsels op het strand. Soms is veel kennis over de Texelse natuur nodig en voor verdieping wordt eventueel gezorgd. En soms is vooral veel enthousiasme en nieuwsgierigheid genoeg!

Een kleine greep wat je kunt doen: onderzoek naar vogels in het broedseizoen, aanspoelsels op het strand inventariseren, beheer in eendenkooien, werken met kinderen en jongeren, helpen bij dierverzorging en collecties, helpen in het museum bij Ecomare, inventariseren van insecten in kruidenrijke akkerranden en nog veel meer.

We vinden het allemaal belangrijk dat Texelaars helpen bij het beschermen van de bijzondere Texelse natuur, daarom nemen we dit initiatief. Je kunt natuurlijk zonder deze cursus ook nu al vrijwilliger worden. Maar we denken dat het een leuke kennismaking is én dat je bij veel activiteiten kunt helpen die nog niet bekend zijn.

In februari starten we met meerdere natuurorganisaties de cursus ‘natuur vrijwilliger’. Tijdens 8 bijeenkomsten leer je over de natuur op Texel, wat de natuurorganisaties doen voor de natuur en hoe je hier als vrijwilliger bij kunt helpen.

Op 18 januari van 19.30 tot 20.30 uur organiseren we een informatieavond bij de Buureton in Den Burg. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom op de inloopavond en je kunt je voor de cursus aanmelden op de website www.npduinenvantexel.nl//doen/cursus-natuur-vrijwilliger. Data van de cursus vind je ook op de website.

Deze cursus wordt georganiseerd door: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Ecomare, Nationaal Park Duinen van Texel, IVN Texel, Vogelwerkgroep Texel en het Vogelinformatiecentrum, De Lieuw en de StrandWerkGemeenschap.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog