www.boswachtersblog.nl/ Texel

Zorgen om grote parelmoervlinders

6 juli 2023 Boswachter Thomas van der Es in Texel

Deze hele fraaie dagvlinders leven in de duinen en gaan helaas achteruit. Hoe dit zit vertel ik je in dit blog. We zitten nu middenin de vliegtijd, dus als je naar buiten gaat. Let er vooral even op, want niet alleen in de duinen maak je kans. Ook in de tuinen, en randen van het bos meer in het ‘binnenland’ kun je ze aantreffen. Sterker nog je kunt ze een beetje helpen, want deze dorstige vlinder heeft een hoge nectarbehoefte die jij voor ze kunt bezorgen. Niet alleen een vlinderstruik of andere aantrekkelijke nectarbronnen zijn interessant, ook een gewone braam of akkerdistel kan een grote parelmoervlinder aan voedsel helpen.

Rups zoekt viooltjes

Het leven van de grote parelmoervlinder is vrij ingewikkeld te noemen. Deze vlinder leeft in de zogenaamde grijze duinen. Dat zijn de kenmerkende landschappen achter de zeereep. Daar wat het witte zand al is vastgelegd door vegetatie, rendiermosjes en viooltjes de bodem bedekken en waar gelukkig nog af en toe een aantal konijnen de boel grazig houden. Dit is het leefgebied van de grote parelmoervlinder. Ze zetten net als vele andere dagvlinders eitjes af op hun waardplant. Voor de grote parelmoervlinder is dat het subtiele bloempje: het hondsviooltje. De rupsen eten vervolgens al grazend aan het bloemetje. Ze gebruiken daarvoor meerdere viooltjes. Alleen die viooltjes worden steeds zeldzamer. Ze groeien steeds verder uit elkaar. Die kleine subtiele bloemetjes hebben het lastig in het duingebied. Want oa door stikstofdepositie, te weinig konijnen en ontbreken van dynamiek wordt de boel vergrast met zandzegge en duinriet. De rups moet daarom grotere ‘trektochten’ uitvoeren over de duinbodem op zoek naar dat warmblauwe viooltje. Een gevaarlijke reis natuurlijk voor deze ideale snack van een zangvogel..

Vlinders zoeken nectarkroeg

De duinen zijn dus belangrijk voor deze soort en dit landschap staat onder druk, maar ook lekkere rommelrandjes en bloemen vol nectar aan de randen van het duin zijn van belang. Dat kunnen ‘gewoon’ distels zijn, slangenkruid of gewone braam. Dit scala aan nectarbronnen vindt je nu op de strandslagen, langs fietspaden of aan de randen van het bos. Ook op vakantieparken en in tuinen tegen de duinen aan kun je deze vlinder tegenkomen. Mijn advies, indien de ruimte het toelaat, laat zo’n groepje bloeiende soorten is fijn staan. Ze vormen een belangrijk nectarkroegje voor deze verschrikkelijk mooie vlinder. De grote parelmoervlinder is wel de grootste hoofdprijs die je er kunt verwachten, maar ook vele leuke duinbijen , hommels en andere dagvlinders zullen je nectarkroeg bezoeken. Die hele groep insecten is van hele grote waarde als onderdeel van een gevarieerd duinlandschap.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog