www.boswachtersblog.nl/ Texel

Gastblog: Metselen in De Slufter

5 juni 2024 Charlotte Maas in Texel

Rosse-metselbij op het hekje bij uitkijkpunt het Diepe gat. Foto: Huib Koel.

Sinds begin april zijn de vogelwachters op Texel weer actief, o.a. in De Slufter. Vanuit ‘het balkon’ bij het Diepe Gat – het uitzichtpunt aan de noordzijde van De Slufter – geven zij informatie aan de bezoekers. Het natuurgebied is aantrekkelijk voor vele vogels: eenden, ganzen en steltlopers. Maar ook zangvogels weten het gebied te waarderen. Ook de lepelaar komt bijna dagelijks zijn portie eten ‘naar binnen lepelen’. Roofvogels vliegen regelmatig langs om te zien of er iets te halen valt.

De Slufter is al meer dan 100 jaar in ieder jaargetijde een geliefde plek voor vogelaars. Maar de vrijwillige vogelwachters hebben niet alleen oog voor vogels. Er zijn genoeg andere interessante natuuritems en vertellen daar graag over.

Zo bloeit er onderaan de dijk een plant met grote, geelwitte schermen. Het is de dodemansvingers, een zeldzame plant die vooral langs de kust voorkomt. Het is een beetje oppassen want ondanks dat deze plant op selderij lijkt, is deze dodelijk giftig. De naam ‘dodemansvingers’ komt vanwege de vorm van de knol. Maar die laten we lekker zitten in de grond.

Een andere opmerkelijke waarneming betrof geen plant maar een insect. In het hekje bij de Zwarte keet zat een mannetje metselbij te wachten op beter weer, én op een vrouwtje. Wellicht vindt zij het geboorde gaatje wel interessant genoeg om daar een nestje in te maken, zo denkt hij. Metselbijen maken hun nest in allerlei holtes: van stenen muren tot in houten constructies. De benodigde ‘specie’ maken ze van kleiige grond, vermengt met zandkorrels. Ze zijn ook vaak bewoners van ‘insectenhotels’, de populaire blokken hout met voorgeboorde gaten die velen in hun tuin hebben opgehangen. Maar hier dus in het hekje.

Metselbijen vliegen op diverse soorten bloemen: in het voorjaar op bloeiende wilgen, later op hondsdraf, op boterbloemen of braam. Niet heel erg kieskeurig dus. Het is een solitaire bij die niet in grote kolonies broedt. De vogelwachters in De Slufter laten dit bijtje dan ook lekker zitten, niemand heeft er last van. Het is juist heel leuk om ook eens een ander verhaal te vertellen, dan over vogels.

De rosse-metselbij in een holletje. Foto: Huib Koel

Gastblogger en vrijwillige vogelwachter Huib Koel

reageren

geef een reactie

  • Cees Kniese
    5 juni 2024 om 11:54

    Weer een leuk artikel om te weten👍

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog