www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Zuid-Limburg in een notendop

28 mei 2024 Saïra van Essen in Limburg

Gerendal

Sinds mijn start als boswachter in september 2023 heb ik nu een paar seizoenen meegemaakt en daarvan is het voorjaar toch wel mijn favoriet. Het leven in de natuur is weer losgebarsten door de warmte van de zon en de (vele) regen die we hebben gehad. De natuur staat er kleurig bij: het blad is weer volop aanwezig aan bomen en struiken.

Trappenpaden

De natuur geeft zo een perfecte beschutting voor reekalfjes, grondbroeders (verschillende vogelsoorten) en andere fauna die de volgende generatie groot brengt in dit broedseizoen. Begonnen op 15 maart, duurt het broedseizoen nog tot 15 juli. Natuurlijk zijn er ook dieren die voor èn na die broedperiode nog druk zijn met hun kroost. Kom je genieten in de natuur, blijf dan op de wegen en paden en hou alsjeblieft de hond aan de lijn. Zo geven we samen de natuur een toekomst.

Hier in het Gerendal, waar ik elke dag fiets, zie je eigenlijk heel Zuid-Limburg in een notendop: we hebben hier hellingbossen (met dassen èn de wilde kat), hoogstamfruitboomgaarden, kalkgraslanden met diverse orchissen en ratelaar, poelen met geelbuikvuurpad en de vroedmeesterpad, er is de rust voor verschillende bijzondere vogels om zich te nestelen. Zo zie ik bijna dagelijks een buizerd op zijn vaste uitkijkplekje zitten. We voeren hier bosrandbeheer uit om het habitat voor de voorjaarsflora en insecten te vergroten. In de nabije toekomst brengen we de kleinschalige akkertjes ook weer terug, gericht op akkerflora, insecten èn vogels.

Ratelaar

Gelukkig zijn onze mergellandschapen net gevaccineerd tegen blauwtong, waardoor we ze weer met een gerust hart onze hellingen kunnen laten begrazen. Vroeg in het seizoen kunnen ze op kruiden- en faunarijk grasland jonge struikjes en boompjes wegknagen. Het beheer van de verschillende soorten terreinen vraagt om een goede timing: de orchissen in het kalkgrasland moeten eerst zaad hebben gezet en daarna kunnen we pas maaien of onze schapen inzetten om alles kort te houden. Dit zorgt voor variatie in de vegetatie, met bijzondere soorten als resultaat.

Gewone ereprijs

In het Gerendal ligt ook onze Orchideeëntuin, die openbaar toegankelijk is. Let op: de laatste dag om de tuin te bezoeken is 15 juni. Welkom in Zuid-Limburg in een notendop: het Gerendal!

reageren

geef een reactie

  • Deckets
    28 mei 2024 om 19:45

    .het gerendal met je hond s avonds bewandelen is zoeken naar geluk,en je ervaart dit

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog