www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Onze Mergellandschapen doen hun jas uit

20 juni 2024 Saïra van Essen in Limburg

Vandaag is het zover voor onze Mergellandschapen: ze worden allemaal geschoren! In alle vroegte zijn de 2 schapenscheerders vertrokken vanuit Friesland om bij ons in Zuid-Limburg te komen scheren. De 2 scheerders hangen in een speciale hangconstructie, die ze ondersteunt bij het scheren. Ze werken toch veel voorovergebogen, dus dat is voor je rug wel echt fijn.

De schapen vinden het wel wat eng, maar als ze eenmaal geschoren zijn, lijken ze het zelfs nu het nog niet zo warm is, toch wel fijn te vinden. Het geeft ze ook letterlijk wat meer bewegingsvrijheid. Het is natuurlijk ook minder zwaar voor ze. Een schapenvacht weegt al snel 3 tot 4 kilo (een hele dikke jas dus), los van alle blaadjes en takjes, die erin verstrikt raken. Op de foto’s zie je dat de schapen goed vastgehouden worden, liefst op hun billen gezet, zodat ze rustig blijven zitten, terwijl de wol vakkundig wordt afgeschoren.

Moet je nou eens kijken hoe mooi die kwaliteit is van de wol. Het is een schitterend natuurproduct, gemaakt door het schaap zelf om hem te beschermen tegen weer en wind in ons klimaat. Het werkt perfect, zo’n jas van pure wol, want het isoleert tegen de kou en door de vettigheid van de wol zijn ze ook goed bestand tegen de regen. Schapen hebben er geen moeite mee om jaarrond buiten te leven. Wij mensen hebben veel meer bescherming nodig.

Kijk ze er nou weer bij staan: zonder hun dikke wintervacht lijken ze eerst wel erg dun. Zelf moeten er ook even aan wennen, lijkt het. Even een beetje kriebelen, een beetje likken aan de nieuwe, dunne zomerjas.

Wij mensen proberen van alles te produceren met kunstvezels om ons te beschermen tegen de weersinvloeden, maar daar zitten allerlei nadelen aan, niet alleen voor het milieu, maar ook voor het menselijk comfort: synthetische stoffen laten je overmatig zweten, terwijl wol op een natuurlijke manier reguleert. Kunnen we onze oude wol producerende en verwerkende industrie, die we in Nederland hadden, niet weer wat nieuw élan inblazen? Kies eens voor een trui van 100% wol. Wat mij betreft een win-win keuze!

Groetjes vanuit de schaapskooi in het Gerendal in Zuid-Limburg.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog