www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Succesvolle bestrijding Japanse duizendknoop in Bergerbos

27 juni 2024 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

In het Bergerbos woekerde op twee plaatsen de Japanse duizendknoop. Deze plant is een exoot en is lastig te bestrijden. Door de grote groeikracht en dichte bladerdek verdringt de Japanse duizendknoop de oorspronkelijke planten en kruiden in het bos. Daarom is ruim twee jaar geleden gestart met de bestrijding in het Bergerbos. Hoe staat het er nu voor?

We moesten wel even geduld hebben. Het is namelijk nodig om de locaties waar de Japanse duizendknoop is bestreden, nog langere tijd in de gaten te houden. De plant is hardnekkig en zeer moeilijk te bestrijden, omdat elk klein wortelstukje weer uit kan groeien tot een nieuwe plant.

De Japanse duizendknoop

Natuurvriendelijke techniek
Het verwijderen van de exoot in het Bergerbos gebeurde met een speciale techniek (de Roots Reset methode) die veel toegepast wordt in de biologische tuinbouw. Bij toepassing van Roots Reset is de bodem eerst verrijkt met  CleaRoot-granulaat (plantaardige korrels op basis van onder andere algen). CleaRoot voedt specifieke microben die al in de bodem aanwezig zijn. Hierdoor groeien deze microben snel en verbruiken ze alle beschikbare zuurstof in de grond. Vervolgens is de grond volledig afgedekt met een speciaal luchtdicht folie. Dan gaat de bacterie aan de slag met het onttrekken van alle zuurstof uit de grond. De zuurstofloosheid zorgt ervoor dat alle wortels van de Japanse duizendknoop afsterven. In een eerdere boswachtersblog is hier meer over te lezen.

De folie wordt na een tijd weer verwijderd

De beide locaties en hun omgeving zijn tot nu toe nauwkeurig in de gaten gehouden. Naast het behandelde gebied kwamen nog enkele plukjes Japanse duizendknoop op en deze zijn direct verwijderd. Na afloop is de locatie ingezaaid met een kruidenmengsel.

Met de inzet van deze bijzondere (natuurvriendelijke en gifloze) techniek uit de tuinbouw hoopten we op succes om deze ongewenste indringer definitief uit te roeien. We kunnen nu stellen dat we de Japanse duizendknoop op deze locaties in het Bergerbos voorgoed kwijt zijn! De inzet van deze methode is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de provincie Limburg.

reageren

geef een reactie

 • Liesbeth
  4 juli 2024 om 15:08

  Goed nieuws mag ook eens, joepie! En nu maar snel de resultaten delen met andere plekken, waar het handige informatie zal zijn.

 • Hartman
  28 juni 2024 om 17:40

  Geen oplossing veelst te duur.

  • Marcel
   4 juli 2024 om 19:00

   Wat is te duur? Hoeveel is te duur, wie bepaalt wat is te duur?

 • Maarten
  28 juni 2024 om 12:02

  Hoe zit dat met bevriezen van de bodem tot op een diepte is dat al geslaagd ?

  • Van raaij
   28 juni 2024 om 18:25

   Hier op camping hengeland staat het ook krijg het niet weg

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog