www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Bestrijding Japanse duizendknoop in Bergerbos

24 augustus 2021 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

In veel natuurgebieden is de Japanse duizendknoop steeds vaker te vinden en vormt deze woekerplant inmiddels een hardnekkige plaag. In het Bergerbos bij het Limburgse Afferden komt deze plant gelukkig maar op twee plaatsen voor. Om te voorkomen dat de Japanse duizendknoop ook het Bergerbos overwoekert zal dit najaar gestart worden met de bestrijding van deze exoot.

Afkomstig uit tuinen

Ergens tussen 1829 en 1841 is Japanse duizendknoop door een Leidse botanicus vanuit Japan meegenomen naar Nederland. Waarschijnlijk is vanuit de kwekerij in Leiden de plant begonnen aan zijn opmars in Nederland en Europa. Door het storten van tuinafval met plantenresten is de plant in veel natuurgebieden terechtgekomen. Zijn grote groeikracht en de vorming van een dicht bladerdek zorgt voor verdringing van de oorspronkelijke kruiden en struiken en een afname van het aantal ongewervelde dieren, zoals bosmieren, vlinders en insecten. Via kruipende wortelstokken verspreidt de plant zich snel in een natuurgebied. De plant is hardnekkig en zeer moeilijk te bestrijden, omdat elk klein wortelstukje weer uit kan groeien tot een nieuwe plant.

Bestrijding met zuurstofloosheid

Met een nieuwe bestrijdingsmethode zal op de twee locaties de Japanse duizendknoop worden bestreden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Roots Reset methode. Bij toepassing van Roots Reset wordt de bodem eerst verrijkt met het CleaRoot-granulaat, waarna de bodem zuurstofdicht wordt afgedekt. CleaRoot voedt specifieke microben die al in de bodem aanwezig zijn. Hierdoor groeien deze microben snel en verbruiken ze alle beschikbare zuurstof in de grond. Vervolgens wordt de grond volledig afgedekt met een speciaal luchtdicht folie. Dan gaat de bacterie aan de slag met het onttrekken van alle zuurstof uit de grond. De zuurstofloosheid zorgt ervoor dat alle wortels van de Japanse duizendknoop afsterven. Buiten de twee haarden staan hier en daar nog enkele losse planten. Deze worden met wortel en al uitgegraven. De omliggende grond wordt zorgvuldig uit gezeefd, zodat er geen wortel-stukjes meer achterblijven. De beide locaties worden nog jaren nauwkeurig in de gaten gehouden. Elke plant die nog tevoorschijn komt wordt direct verwijderd. Na afloop wordt het behandelde gebied weer ingezaaid met een kruidenmengsel. Zo hoopt Staatsbosbeheer na 2 jaar het Bergerbos weer vrij van Japanse duizendknoop te hebben.

Bospaden tijdelijk afgesloten

Om er voor te zorgen dat het luchtdichte folie niet beschadigd raakt, en daarmee de hele bestrijding van de Japanse duizendknoop mislukt, zijn tijdelijk een aantal bospaden volledig afgesloten voor voetgangers, ruiters, mountainbikers en andere gebruikers. De afsluiting gaat minimaal een half jaar  duren.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog