www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Jonge jeneverbessen voor Bergerbos

25 maart 2022 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Jeneverbessen planten in het Bergerbos

Ooit hoorde de jeneverbes als vanzelfsprekend bij de arme zandverstuiving- en heidelandschappen van Nederland. Maar op veel heidevelden zijn ze verdwenen. Op de Veluwe, in Drenthe en in Twente komen ze nog op verschillende plaatsen voor in de natuur. In Limburg zijn er nog een paar restpopulaties.

In Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg zijn de jeneverbessen zo goed als helemaal verdwenen. Op de heidevelden rondom Afferden te weten de Cockse Heide, Hooge Heide, Zwarte Heide en ’t Quin komen ze sowieso niet meer voor.

Jeneverbessen gestekt en opgekweekt

Om de jeneverbes toch weer terug te brengen in het heidelandschap van de Maasduinen heeft de Coöperatie Particuliere Grondeigenaren Maasduinen een kweekprogramma opgezet. Hiervoor verzamelt zij nu al drie jaar achtereen met toestemming van het Limburgs Landschap op hun terreinen nabij Wellerlooi jonge scheuten van jeneverbessen.  Deze scheuten worden vervolgens bij de firma Heco in Biezenmortel opgekweekt tot levensvatbare plantjes die thuis bij de leden uitgroeien tot ca. 30 cm hoog.

Een van de geplante jonge jeneverbessen

Uitplanten bij het Esven

In de voorafgaande jaren gebeurde het uitplanten ook al in het Schaafse Bos en op de Schandeloose Heide. Inmiddels zijn ook dit jaar de jeneverbes planten groot en krachtig genoeg om uitgeplant te worden. Begin maart heeft de Coöperatie Particuliere Grondeigenaren Maasduinen samen met Staatsbosbeheer 73 jeneverbessen gepland op de oevers van het Esven. De oevers zijn twee jaar terug geheel vrij gemaakt van grove dennen. Deze waren daar spontaan opgekomen en stonden heidevorming in de weg. Nu de dennen weg zijn is dit een mooie locatie om de jeneverbessen te planten.

reageren

geef een reactie

 • Jan Vloet
  25 maart 2022 om 21:19

  Mooi dat de jeneverbes weer terug is in Noord Limburg.
  Ook in Brabant, in Overloon achter het oorlogsmuseum, staan veel zelfs hele grote struiken van de jeneverbes.
  Dichterbij dan je denkt. Deze worden in ere gehouden door een aantal vrijwilligers.

 • Anneke Nies-Van der Goes
  25 maart 2022 om 10:09

  Hier word ik blij van. Geweldig dat meerdere partijen zo goed met elkaar samenwerken. Chapeau!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog