www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Opening Van Boom tot Bos wandeling in Schadijkse Bossen

30 april 2024 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Opening Van Boom tot Bos wandeling (foto Evelien Philips)

Op vrijdag 26 april zijn wethouders Eric Beurskens (gemeente Horst aan de Maas) en Daan Janssen (gemeente Venray) met Peter van de Rijdt (provinciehoofd van Staatsbosbeheer Limburg) in de Schadijkse Bossen bij Meterik de strijd met elkaar aangegaan. Wie van hen lukte het om de Van Boom tot Bos wandeling in de Schadijkse Bossen te openen? Hiervoor moesten ze met houtblokken een houtblok van een boomstam werpen. Bij raak zou vanzelf het spandoek 'Welkom bij Van Boom tot Bos' afrollen en is de wandeling geopend. De eerste werpronde leverde geen resultaat op. Bij de tweede ronde kegelt Daan Janssen met een goedgerichte worp het houtblok om. Het spandoek rolt af en de Van Boom tot Bos wandeling is geopend!

Jaar van het bos

Dit jaar vieren we dat Staatsbosbeheer 125 jaar bestaat. Toen ons land werd gekenmerkt door een tekort van bos en een toename van zandverstuivingen, werd Staatsbosbeheer opgericht. De tijden zijn veranderd en Staatsbosbeheer veranderde mee. We zijn vandaag de dag trots beheerder van deze fascinerende natuur die onze leefomgeving verrijkt. Staatsbosbeheer heeft daarom 2024 uitgeroepen tot het Jaar van het bos! We zetten bomen en bos een jaar lang in de kijker.

Van Boom tot Bos wandeling

Bomen en bossen verwonderen ons elke dag weer. In de afgelopen 125 jaar heeft Staatsbosbeheer veel verhalen verzameld. Tijd om in het Jaar van het bos die verhalen eens te vertellen. En waar kan dat beter dan buiten in het bos? Daarom hebben onze boswachters in 28 bossen verspreid over heel Nederland een Van Boom tot Bos wandeling uitgezet. Tijdens deze wandeling vertellen we je meer over bomen, bos en bosbeheer.

Uitleg over de geschiedenis van de Schadijkse Bossen (foto Miep Philipsen)

Hoe werkt het?

In de Schadijkse Bossen hebben we zo’n Van Boom tot Bos wandeling uitgezet, je volgt hier de paarse route. Onderweg kom je paaltjes met een QR-code tegen. Scan deze code met je telefoon. Vanzelf komt dan een bosverhaal of een videobericht van de boswachter in beeld. Bij het beginpunt van de route op de parkeerplaats aan de Gusseweg in Meterik start de wandeling en vind je de eerste QR-code.

In je eigen tempo

Het mooie van de Van Boom tot Bos wandeling is dat je helemaal zelf mag bepalen wanneer en hoe je het doet. Je kunt de route in één keer lopen of in etappes. Je kunt bijvoorbeeld halverwege stoppen en bij je volgende bezoek de wandeling weer oppakken. Je kunt ook terugkomen met familie, vrienden of je gezin.

Voor klein en groot

Achter bijna alle QR-codes zit een kleine en leuke opdracht voor kinderen (en volwassenen). Bij deze opdrachten heb je geen extra materiaal nodig. Alles wat je nodig hebt vind je in het bos.

Een van de opdrachten: Meten hoe lang een boom is (foto Miep Philipsen)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog