www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Handen uit de mouwen tijdens Natuurwerkdag 2021

10 november 2021 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Op 6 november was de Natuurwerkdag. Op deze dag kunnen vrijwilligers aan de slag in onze mooie gebieden om een aantal klussen uit te voeren. De werkzaamheden werden begeleid door het IVN, lokale partijen en Staatsbosbeheer. Op plekken in Noord-, Midden-, en Zuid-Limburg staken ruim 100 vrijwilligers van groot tot klein de handen uit de mouwen. (foto Miep Philipsen)

Noord-Limburg

Bomen verwijderen bij poel Bergerbos
Even ten noorden van het prachtige natuurgebied het Quin ligt diep verscholen in het bos een langwerpige poel. Normaal gesproken zou deze poel een waar paradijs zijn voor kikkers, padden en salamanders. Maar door oprukkende struiken en bomen kan de zon nauwelijks nog tot op de oevers doordringen, om licht, warmte en lucht te brengen. Voor amfibieën is er weinig paradijselijks meer aan deze poel. Totdat zaterdag 6 november de Natuurwerkdag aanbelandt bij de poel. 25 leden van IVN Maas en Niers storten zich samen met Staatsbosbeheer vol overgave op de poel en de oevers. Het resultaat is verbluffend. Na een ochtend zagen, knippen en slepen is de poel met de omliggende oevers volledig ontdaan van opslag van den, berk en Amerikaanse vogelkers. En dan is het nu wachten op de eerste zonnestralen en geluid van kwakende kikkers.

Bomen verwijderen, Bergerbos

Heide opschonen en aanleg verbindingsstrook Schuitwater
Het natuurgebied het Schuitwater is een van de weinige plekken in Nederland waar de bruine eikenpage nog voorkomt. Deze kleine bruine onopvallende vlinder stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving. Één van die eisen is de aanwezigheid van jonge of kwakkelende eikjes om de eieren op af te zetten. Daarnaast is het belangrijk dat de percelen met die eikjes niet te ver van elkaar liggen en met elkaar verbonden zijn. De bruine eikenpage is de motivatie geweest voor de Natuurwerkdag. Ruim 40 leden van de lopersgroep ‘De Peelrunners’ en IVN ‘De Maasdorpen’ gaan de heide over om deze te ontdoen van alle opslag. Jonge dennen en berken worden afgeknipt, omgezaagd of uitgehakt. Kwakkelende eikjes en vuilbomen worden gespaard. Daarnaast wordt er een verbindingsstrook aangelegd tussen 2 heidevelden. Hiervoor moeten fiks wat forse berken en dennen worden omgezaagd en worden weggesleept. Tussen de beide heidevelden ontstaat zo een open verbinding voor vlinders, waaronder de bruine eikenpage. Deze ochtend wordt een prachtige klus, onder een stralend zonnetje, door een  fijne ploeg mensen geklaard.

Heide opschonen, Schuitwater (foto Miep Philipsen)

Midden-Limburg

Leefgebied boomkikker de Doort verbeteren
Natuurgebied de Doort ligt ten zuiden van Echt. Het is een afwisselend gebied met loofbos, weilanden en akkers. Speciaal is dat dit de enige plek in Limburg is waar de boomkikker voorkomt. De kikker leeft het liefst op open zonbeschenen plekken (struiken) in relatief dicht begroeide en vrij vochtige plekken in de buurt van water. Om de boomkikker alle ruimte te geven zijn 9 vrijwilligers via Werkgroep Pepijnsland onder begeleiding van Staatsbosbeheer aan de slag gegaan om randen te snoeien en te zorgen dat bijvoorbeeld bramenstruiken beter kunnen groeien.

Leefgebied boomkikker verbeteren, Doort

Bomen verwijderen de Driestruik
Ten noorden van Melick ligt natuurgebied de Driestruik. Het natuurgebied bestaat uit heideveldjes, afgewisseld met naaldbos. Hier hebben 12 mensen van Werkgroep de Driestruik ongewenste bomen verwijderd. Dit is nodig om de heide beter te laten groeien. De heide heeft het meeste baat bij zon, dus bomen die teveel schaduw veroorzaken zijn daar weggehaald.

Werkgroep de Driestruik aan de slag

Snoeien knotwilgen Mussenhoek
In het Leudal in de Mussenhoek bij Haelen hebben 9 vrijwilligers de knotwilgen gesnoeid. De takken zijn naar Scouting Jong Nederland Ospel gegaan. Zij willen de wilgentakken gebruiken om er een hut van te bouwen. Eén van de vrijwilligers gaat deze hut realiseren.

Snoeien knotwilgen, Leudal

Zuid-Limburg

Bosrand verbeteren Kunderberg
Ten noorden van Ubachsberg ligt natuurgebied Kunderberg. Op de kalkgraslanden groeien zeldzame planten, zoals kalkwalstro, Duitse gentiaan, wilde weit en echte gamander. Er leven dieren als de hamster, ondergrondse woelmuis, das, steenmarter, kwartel en zeldzame amfibieën en insecten. Deze dieren houden van gevarieerde bosranden. IVN Voerendaal en de scouting zijn met 30 kinderen, een aantal ouders en begeleiders bomen gaan snoeien en verwijderen. Zo stonden er een aantal essen die waren verzakt. De bosrand is nu weer mooi open, waardoor verjonging van de natuur mogelijk is. Dit zorgt voor meer variatie en structuur.

Vrijwilligers Kunderberg
Bomen verwijderen, Kunderberg
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog