www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

De wederopbouw van het zeearend nest

17 maart 2022 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Zeearend in vlucht (foto door Tjibbe Hunink, boswachter ecologie)

“Nog een paar dagen doorbouwen en dan is het nest weer goed genoeg voor een ei.” Tjibbe komt net terug van zijn check-up bij de herbouw van het zeearend nest. Onze boswachter ecologie houdt de vorderingen nauwlettend in de gaten, want we hopen allemaal dat het paar ook dit jaar toch weer tot broeden komt.

Door storm Corrie is op 31 januari het zeearend nest uit de boom gewaaid. Nét voor het broedseizoen. Sindsdien zijn de zeearenden hard aan het werk om het nest weer op te bouwen. Dat is nog een behoorlijke klus. Het nest wordt zo’n twee bij twee meter groot en kan een gewicht krijgen van 800 tot 900 kilo. Om dit nest op te bouwen trekken ze takken van bomen af waar ze de fundering van maken. Dat vullen ze op met kleinere takken, riet en graspollen, zodat het een compacte nestkom wordt waar de eieren niet uit kunnen vallen. Daar zijn ze dus al goed mee op weg. Tjibbe acht de kans groot dat ze op tijd klaar zijn om hun eieren uit te broeden:  “Zoals het nu gaat verwacht ik dat er binnen twee weken gebroed wordt”. Dat is later in het jaar dan ze tot nu toe begonnen te broeden. Dat was voorgaande jaren tussen 23 februari en 16 maart.

De zeearend broedde in 2006 voor het eerst in de Oostvaardersplassen en was daarmee weer teruggekeerd naar Nederland. Het eerste paar dat zich hier vestigde was in 2005 gearriveerd, een vrouwtje van het derde kalenderjaar uit Duitsland vanuit de Wardersee, en een adult mannetje. Sindsdien is hier jaarlijks gebroed, met uitzondering van twee jaar terug, toen er een wisseling van zeearenden was. Het huidige vrouwtje komt uit de IJsseldelta, van het mannetje is de herkomst onbekend. “Bij het ontstaan van een nieuw paar moeten ze weer een beetje aan elkaar wennen en een nieuw nest bouwen, daarom zit daar wat tijd tussen. In 2020 heeft het nieuwe stel het nest gebouwd op de huidige locatie en heeft daar succesvol één jong per jaar grootgebracht,” aldus Tjibbe.

Het nieuwe nest op 16 maart 2022 (foto door Tjibbe Hunink, boswachter ecologie)

In de Oostvaardersplassen staan een aantal geschikte bomen om het nest in te bouwen. Deze heeft in ieder geval een stevige kroon nodig om het enorme gewicht van het nest te kunnen dragen. Daarbij houden de zeearenden van rust, daarom  kiezen ze altijd de kernzone van het moeras uit, waar geen mensen komen. Nu ook bouwen ze het nest op de oude locatie terug in een grote wilg midden in het moeras.

De Oostvaardersplassen is van internationaal belang voor zeearenden als één van de grootste wetlands van Europa. Hier vinden ze voldoende voedsel zoals jonge ganzen, eenden, vis, maar ook aas zoals gestorven edelherten. We zijn er trots op dat ze zich hier thuis voelen en jaarlijks weer hier komen broeden. We houden jullie op de hoogte of ze het ondanks deze tegenslag ook dit jaar weer lukt.

 

Aanvullende bron: Werkgroep Zeearend Nederland.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog