www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Lepelaar David komt er aan!

3 april 2023 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Sinds bijna een jaar is een aantal gezenderde lepelaars en kluten via de website van Nationaal Park Nieuw Land te volgen. Wekelijks zorgt vogelonderzoeker Jan van der Winden voor updates over hun vliegbewegingen en hun verblijf langs de Oost-Atlantische vogeltrekroute. In deze blog een aantal ‘dagboekaantekeningen’ van een lange reis vanuit Afrika terug naar hun broedgebieden in Nationaal Park Nieuw Land.

Dankzij een klein zendertje op hun rug kunnen we drie verschillende lepelaars en een achttal kluten bijna real time volgen. Dit maakt het vogelonderzoek naar onder meer trekgedrag van deze vogels wel heel erg tastbaar. Als stipjes op de landkaart kun je precies zien waar ze een dag geleden verbleven. Jan van der Winden heeft de afgelopen weken wat updates gegeven over hun verblijf. Een reisverhaal dat leest als een avonturenroman. Elke update eindigt met een cliff-hanger met “in onze volgende aflevering ….”; “Zal Roel komende dagen veilig Gibraltar bereiken?” Of  “Wat houdt André nog langer in Frankrijk?”

Aantekeningen van 5 maart 2023: 

LEPELAAR ANDRÉ WEER ONDERWEG NAAR HET NOORDEN

We volgen lepelaar André sinds 2021 met een GPS-zender om het ruimtegebruik in Nationaal Park Nieuw Land in beeld te brengen.

Dankzij de aanleg van nieuwe gebieden als Marker Wadden en het Trintelzand hebben lepelaars een groot areaal aan voedselgebied erbij gekregen naast de Oostvaardersplassen.

Lepelaars in Marais d’Orx

Ook kunnen we zien waar de lepelaars na de broedtijd heen gaan. De meeste lepelaars overwinteren in West-Afrika, maar André bleef de hele winter in Spanje en Portugal. Op 2 maart besloot hij weer naar het noorden te vliegen. Na een korte stop in Noord-Spanje, verbleef hij even in Marais d’Orx in Frankrijk met zo’n 400 andere lepelaars.

Dit fantastische vogelreservaat heeft de lepelaar als embleem gekozen. Veel van ‘onze’ lepelaars gebruiken het reservaat als tussenstop. En ondertussen zit hij in de omgeving van de Loire. Wanneer zullen we hem weer in Nationaal Park Nieuw Land zien?

 

lepelaar André zit nog gewoon in Frankrijk


Op 23 maart schreef Jan:

Nog een kleine 4000 km te gaan.

David overwinterde het zuidelijkst van al onze lepelaars. Hij vertoefde in nationaal park de Djoudj in Senegal. Een fantastisch wetland aan de Afrikaans kust. De afgelopen weken kregen we geen signalen en vreesden dat ie dood was. Er heerst namelijk veel vogelgriep in Senegal op dit moment. Gelukkig bleek hij lang in De Banc d’Arguin te hebben bijgetankt, waar geen contact met de zender was, en is nu onderweg terug! Hij moet nog zeker 4000 km afleggen, dus het zal nog even duren voor hij landt in Nationaal Park Nieuw Land.

De Laatste update is van 31 maart

David en Roel klaar voor de oversteek naar Europa

Alle lepelaars zijn nu op de terugweg. André is nog in Bretagne aan het aansterken. Roel en David zijn inmiddels veilig de woestijn over gevlogen. Na wat tussenstops in wadi’s zijn ze nu in Noord-Marokko. David zit in het vogelparadijs Sidi Moussa dat internationaal vermaard is vanwege de grote aantallen trekvogels waaronder vele honderden lepelaars tijdens de trek. Het is een langgerekte lagune nabij de kust. Noord Marokko is voor duizenden Nederlandse trekvogels vreselijk belangrijk als rustplek na de barre Sahara. Roel ligt iets voor op David en eet zich vol bij een groot stuwmeer en zal vast binnenkort de oversteek bij Gibraltar gaan wagen.

Wadi in Marokko

We houden jullie graag op de hoogte van de avonturen van Roel, André en David en wensen ze vooral een voorspoedige thuisreis. Volg ze vooral zelf via de website van Nationaal Park Nieuw Land.

ANDRE, ROEL, BARBARA EN DAVID IN HET KLOKHUIS

Onlangs besteedde Het Klokhuis aandacht aan ‘onze’ lepelaars Andre, Roel, Barbara en David! Vogelonderzoeker Camilla Dreef vertelt meer over waarom de lepelaars gezenderd zijn en welke informatie we daardoor verkrijgen. Kijk hier naar de uitzending.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog