www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Op eigen houtje door het moeras

4 augustus 2023 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Het vlonderpad loopt over de stuw van het Hoofddiep

Waar je eerder onder leiding van een gids al een moeraswandeling kon maken kun je straks op eigen gelegenheid een deel van het moeras verkennen. Net buiten de Driehoek wordt een vlonderpad aangelegd. Ik nam op een regenachtige dag polshoogte van de vorderingen van dit bijzondere project.

Juveniele baardmannetjes vliegen mij om de oren terwijl ik over rupsbandensporen langs het water loop. De blootgelegde klei is verzadigd met de regen van deze morgen en heeft steeds meer macht over mijn laarzen. Aan de overkant verschijnt de verantwoordelijke, het blauwe gevaarte is inmiddels op een drijvend ponton gereden en heeft een meters lange paal vast. Ik loop erheen met glijdende voeten over een half afgemaakte brug en door de blubber wat straks een fantastisch begaanbaar vlonderpad moet zijn, bestand tegen elk seizoen. Hij bewijst nu al zijn waarde. De kraanmachinist begroet mij, ‘Mooi klusje lijkt me dit, of niet?!’ roep ik richting de cabine. ‘Ja, maar het wordt hier wel een blubber bende met al die regen!’. ‘Precies, fijn dat jullie dat even oplossen.’

Houten palen worden de grond in gedrukt als fundering voor het vlonderpad

Een nieuw stukje Oostvaardersplassen verkennen

Het nieuwe vlonderpad verbindt het noordelijkste punt van de Driehoek met het pad richting de Schollevaarhut, waarbij je het Hoofddiep oversteekt over de stuw bij het moeras. Deze wandeling door een stukje van het moeras was eerder alleen mogelijk onder leiding van een gids.
Daar blijft het niet bij. Dit jaar wordt op deze route ook nog een nieuwe bezoekerstoren gerealiseerd. Deze zal je tegenkomen net voordat je de stuw oversteekt. Vanuit deze uitkijktoren kun je straks over een groot deel van de natte en droge graslanden en het moeras kan uitkijken. Een groot stuk van het kerngebied wordt ineens zichtbaar voor de bezoeker van de Oostvaardersplassen. Eind augustus wordt gestart met de bouw van deze toren.

De locatie van het nieuwe vlonderpad

Een duurzaam ontwerp

Het vlonderpad is een ontwerp van RPS en wordt aangelegd door van Oostrum en Flora Nova. De fundering wordt gelegd met grenen palen van 7 meter lang die enkele meters de grond in gaan. Zo staan ze stevig in het zand en niet alleen in de klei. Waar de paal boven het water uit steekt wordt deze omhuld door de kunststof vlonderdelen, zodat er geen zuurstof bij het hout komt. Zo kan het wel 50 jaar mee in plaats van ongeveer 20 jaar. De vlonderdelen zijn gemaakt van gerecycled kunststof. Dit maakt het een duurzaam ontwerp met een lange houdbaarheid.

Het vlonderpad in wording

Na het broedseizoen opengesteld

Het vlonderpad is opengesteld buiten het broedseizoen en buiten de winterperiode, beiden voor de rust van de dieren. De verwachting is dat het pad dus vanaf 15 juli volgend jaar voor het eerst opengesteld wordt voor bezoekers.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog