www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Nieuwe vogelmonitorens (bijna) klaar voor gebruik

25 augustus 2023 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Ruim een maand geleden volgde Omroep Flevoland het afscheidsbezoek van Wim Schippers aan ‘zijn’ hut op de rand van het moeras van de Oostvaardersplassen. De hut, opgebouwd uit steigerpalen en een houten constructie met kijkgaten werd na de laatste monitoringsbezoeken eind juli afgebroken. Dit gebeurde tegelijkertijd ook met de zogenaamde ‘Nico Beemsterhut’. Ook deze toren moest na jaren trouwe dienst plaatsmaken voor een nieuw exemplaar.

Wim Schipper neemt na 23 jaar afscheid van zijn oude, trouwe toren.

De wens bestond al langer en de noodzaak tot vervanging werd steeds dringender. Hoewel de steigerconstructies betrouwbaar waren, lieten de houten hutten steeds meer ouderdomskwalen zien. Het hout hield de scharnieren van de kijkschermen nauwelijks meer vast en ook de daken lieten kuilen en gaten zien waar het regenwater bleef hangen of doorheen sijpelde.

Voor het nieuwe ontwerp werden de naamgevers en onderzoekers Wim Schipper en Nico Beemster gevraagd naar hun wensen en deze zijn ook teruggekomen in de uiteindelijke bouwwerken. Ook hebben de ontwerpers met  de richtlijnen van de ‘huisstijl’ van Nationaal Park Nieuw Land rekening gehouden en zijn de verticale houten lamellen en vierkante vormen in de hutten duidelijk zichtbaar. De hutten zelf zijn gebouwd met lariks- en douglashout uit eigen bossen.

De ‘monitorens’ zijn door Flora Nova uit Ophemert gebouwd en als hele constructies naar de Oostvaardersplassen gebracht. Het plaatsen was dan ook in één dag gepiept al moesten eerder de fundamenten in beton gegoten worden. Nu staan ze daar robuust en stoer in het landschap en gaan we er van uit dat ze weer zo’n 25 jaar weer en wind kunnen trotseren. Binnenkort zullen we met een officiële opening Wim en Nico met hun nieuwe onderkomens verrassen en hoop dat zij en hun opvolgers er veel plezier van gaan krijgen.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de fundering voor een publiekstoegankelijke uitkijktoren in noordelijke punt van De Driehoek. Maar daarover later meer.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog