www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Succes! Een zeearendjong in het Hollandse Hout

16 mei 2024 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Zeearendjong met ouder in het Hollandse Hout

Voor het eerst in de geschiedenis van de Oostvaardersplassen is er een zeearendjong in het Hollandse Hout geboren. Onze boswachter ecologie verblijdde het team gisteren met bovenstaande foto.

Al eerder schreven we dat er voor het eerst in het Hollandse Hout een zeearendnest in aanbouw was. Het vorige nest is in 2022 uit de boom gewaaid en in 2023 is deze wilg in het moeras helemaal omgewaaid. Het stel besloot het ergens anders te proberen, in een stevige, gezonde populier in het Hollandse Hout hebben ze het enorme nest in een aantal weken tijd opgebouwd. Deze boom gebruikten zij al een tijd om in te slapen en hebben deze plek blijkbaar geschikt bevonden om hun nakomelingen op de wereld te zetten. Het was natuurlijk nog de vraag of zij ook echt tot broeden zouden over gaan, dat kan door onervarenheid nog uitblijven. Op dat moment wisten we nog niet om welk paartje zeearenden het ging. Inmiddels weten we dat het in ieder geval om hetzelfde vrouwtje gaat dat al jaren in het moeras broedt, met hoogstwaarschijnlijk dezelfde partner. Zij hadden dus geen tijd meer nodig om elkaar te leren kennen. Enkele weken terug konden we vaststellen dat ze ook aan het broeden waren. Het vrouwtje zat namelijk diep in het nest.

Gisteren zag Tjibbe Hunink, onze boswachter ecologie, het pluizige kopje van een jonge zeearend boven het nest uitsteken. Een van de ouders zat er waakzaam op de tak naast. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws! Het is immers nog niet vanzelfsprekend dat de zeearenden zich succesvol voortplanten. Dat is bijvoorbeeld in 2022 niet gelukt in de Oostvaardersplassen, toen de storm roet in het eten gooide. In 2023 zijn in Nederland 36 nesten vastgesteld. Daarvan kwamen er 28 succesvol tot broeden en vlogen er 45 jongen uit. Dit is een verdubbeling sinds 2022. De zeearend is dus bezig met een flinke opmars in ons land, zoals deze gegevens van de Werkgroep Zeearend laten zien.

Het succes van dit paar is mede te danken aan de rust die we hen met zijn allen gegund hebben. We hebben een deel van het bosgebied afgezet zodat er geen bezoekers langs het nest zouden lopen. We willen bezoekers dan ook hartelijk bedanken dat zij zich hebben gehouden aan de afsluiting. Dit deel van het bos blijft nog een tijdje dicht zodat het jong rustig kan opgroeien en de wereld straks kan verkennen.  Mogelijk kan het dier bijdragen aan een groeiende populatie zeearenden in (en om) het land.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog