www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Driehoek, Oostvaardersbos en Kotterbos vanaf vandaag opengesteld!

23 mei 2024 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Vanaf vandaag zijn de deelgebieden Driehoek, Oostvaarderbos en Kotterbos weer opengesteld voor bezoekers.

Openstelling Driehoek

De Driehoek is het opengestelde deel van het Natura 2000 gebied de Oostvaardersplassen, aan de Lelystade zijde

Afgelopen week hebben we vastgesteld dat de groep Heckrunderen die van de winter gebruik hebben gemaakt van  de Driehoek weer in het grazige deel van de Oostvaardersplassen lopen. De Driehoek kunnen we daarom weer open stellen voor bezoekers. En dat zal menig vogelliefhebber heel blij maken! Want dit is een van de meest vogelrijke delen van de Oostvaardersplassen. Door de afwisseling in vegetatie en de nabijheid van het moeras en de graslanden komt hier een grote verscheidenheid aan vogelsoorten voor. Ik zie hier nu veel kiekendieven foerageren, blauwborsten zingen en zelfs roerdompen overvliegen! Er staat ook nog een kudde konikpaarden in de Driehoek, waar momenteel regelmatig een koereiger in prachtig zomerkleed bij loopt. En natuurlijk de zeearend niet te vergeten, een onvolwassen dier zit al enkele weken vaak bovenop de stam van een dode boom naast de zeearendhut, waar hij of zij prachtig uitzicht heeft over de waterlanden en zo het assortiment van verschillende watervogels lijkt af te speuren op zoek naar de volgende maaltijd. Vanuit deze zeearendhut, die je bereikt door de gelijknamige route te bewandelen, kun je net als de zeearend over het kerngebied van de Oostvaardersplassen uit kijken. En dat zicht is nu nog beter, door een gloednieuwe Swarovski telescoop! Er staat er nu zowel een beneden, te gebruiken voor rolstoelgebruikers, en een boven. Deze zijn mede gefinancierd vanuit het Europese LEADER-subsidieprogamma.

Roerdomp, foto door Marjan Adema

Oostvaarderbos en Kotterbos

Ook aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen valt er vanaf vandaag weer meer te wandelen en fietsen! Het noordelijk deel van het Oostvaardersbos en het oostelijk deel van Kotterbos zijn weer open gesteld voor bezoekers. Ook deze gebieden zijn tijdens de winter en het vroege voorjaar dicht om rust voor de grote grazers en andere dieren te creëren en om beheerwerkzaamheden uit te kunnen voeren. In deze deelgebieden zijn, net als in de Driehoek, geen honden toegestaan. Een overzicht van waar honden wel zijn toegestaan staat hieronder.

Hondenbeleid Oostvaardersbos en Kotterbos, aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen

 

Hondenbeleid in het Hollandse Hout, Driehoek en Oostvaardersveld, aan de Lelystade zijde van de Oostvaardersplassen

Broedseizoen

Bezoekers zijn weer van harte welkom om in deze gebieden van het voorjaar te genieten. Vooral nu in de lente de vogels massaal van zich laten horen en eieren leggen en vele dieren worden geboren is het genieten geblazen. Daarbij is het belangrijk dat we daar als bezoeker en gebruiker van het gebied rekening mee houden. Het is daarom belangrijk om op de daarvoor bestemde wandel- en fietspaden te blijven en honden aangelijnd te houden waar deze welkom zijn. Geniet van buiten!

De natuur is nu op haar kwetsbaarst, wees lief voor haar

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog