www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Unieke nieuwe belevenis: Escape Route Nieuw Land

2 juli 2024 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

overhandiging sleutel escaperoute Kotterbos

Op 29 juni is een unieke nieuwe belevenis feestelijk geopend: Escape Route Nieuw Land. Tijdens dit bijzondere spel gaan deelnemers in het Kotterbos bij Almere op zoek naar Escape Boxen, voeren daar de opdrachten uit en volgen de hints langs de route. Onderweg ontrafelt zich het verhaal over het ontstaan van Nationaal Park Nieuw Land en komen deelnemers oog in oog te staan met ingenieur Lely

Escape Route Nieuw Land is een mix tussen een Escape Room en een wandeling door de natuur. Het is een gevarieerde route langs onder andere uitkijkpunt Het Stort, de natuurboulevard en langs de poel. In de Escape Boxen treffen deelnemers iedere keer het verhaal van één van de teamleden aan die gezamenlijk Flevoland hebben ingepolderd. Daar voeren zij opdrachten uit met materialen; van denkpuzzels tot laserstralen.

Speciale sleutel

Deelnemers kunnen in groepjes op zoek naar de Escape Boxen en andere aanwijzingen, die alleen met een speciale sleutel geopend kunnen worden. In de boxen zitten hints en materiaal dat gebruikt moet worden om de code te kraken. Na invoer van de code in de app kunnen de speurders weer verder op zoek naar de volgende opdracht in het bos.

Gedeputeerde Harold Hofstra is portefeuillehouder Nationaal Park Nieuw Land, Natuur, Recreatie en Toerisme. Hij vindt dit een geweldige aanvulling op alles wat het nationaal park al te bieden heeft: “De Escape Route is leuk én educatief! Je moet in teamverband écht je kennis van de natuur en dit gebied toepassen en ondertussen leer en zie je ook meer van het nationaal park. Nationaal Park Nieuw Land is een prachtig gebied, enorm veelzijdig en een geweldige bestemming voor iedereen die een unieke beleving zoekt. Zo wordt het mogelijk om verschillende bezoekers naar dit gebied te trekken en deze prachtige natuur te van dichtbij te beleven.”

Een belangrijke missie

De Escape Route is te boeken vanaf twee personen: voor vriendengroepen, familie-uitjes, voor middelbare scholieren of als teambuilding voor collega’s. De sleutel is na boeken af te halen bij de foodtruck van Paviljoen de Oostvaarders die tijdelijk bij het Natuurbelevingcentrum staat. De route is ongeveer 4 kilometer, dit hangt ervan af of deelnemers in één keer goed lopen. Deelnemers kunnen onderweg hints oproepen via de app, maar dit kost straftijd. Als een groep te lang doet over deze zoektocht naar het complete team loopt Flevoland weer onder water en mislukt de missie.

Dankzij een subsidie van LEADER en een subsidie van de provincie Flevoland heeft Stichting Stad & Natuur Almere in samenwerking met Staatsbosbeheer deze Escape Route laten ontwikkelen door Buro Kloeg.

Vanuit het project ‘Almeersepoort Nationaal Park Nieuw Land’ werken deze partijen samen met de gemeente Almere aan programmering, educatie en participatie aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Ook de provincie Flevoland is partner in het project.

Meer informatie: www.ovpalmere.nl en www.ovpalmere.nl/escaperoute

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog